Сфагнум сосочковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сфагнум сосочковий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Sphagnopsida
Порядок: Sphagnales
Родина: Сфагнові (Sphagnaceae)
Рід: Сфагнум (Sphagnum)
Вид:
S. papillosum
Біноміальна назва
Sphagnum papillosum
Lindb.

Сфагнум сосочковий (Sphagnum papillosum) — вид мохів порядку торфовикальних (Sphagnales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Макаронезія, Північна Америка, Азія[2].

Цей вид широко розповсюджений на відкритих оліготрофних і слабомезотрофних болотах і заболочених місцях, особливо на глибоких вологих торфах. Він також трапляється в бідних болотах, біля струмків або в річках, на берегах зарослих озер, у заболочених соснових лісах, у перехідних осокових і еквізетових болотах і в тундрових болотах. Росте на висотах 0–1900 метрів[3].

Характеристика[ред. | ред. код]

Майже всі екземпляри Sphagnum papillosum мають сосочки в клітинах хлорофілу листків гілок; але деякі гладкі форми також були знайдені. Стебло коричневе. Стеблові листки мають розміри 1,3×0,7 мм. Голови зазвичай незначно збільшені. Гілки, як правило, короткі та тупі. Вони утворюють пучки гілок з двома відростаючими і двома-трьома повислими гілками та виступаючими листками. Листки гілок мають яйцеподібну форму і розміром 1,7 × 1 мм. Коробочки забезпечені численними колоноподібними групами клітин і містять спори розміром від 26 до 36 мкм. Вони більш бородавчасті на ділянках, розташованих близько до поверхні, ніж у віддалених регіонах. Коробочки дозрівають з середини літа до кінця літа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sphagnum papillosum. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 25.02.2024.
  2. Sphagnum papillosum. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 25.02.2024.
  3. Baisheva, E. & Ignatov, M. (2019). Sphagnum papillosum. The IUCN Red List of Threatened Species. Процитовано 25.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.