Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Злочин (КК України)
Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів
Загальна характеристика
Номер розділу XIII
Вид злочину наркотичні злочини
Номер статті 324
Кримінальне покарання
види і термін покарань до 3 років ОВ або до 3 років ПВ

Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів — злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність за 324 статтею Кримінального кодексу України.

  • Об'єкт злочину — встановлений порядок, спрямований на недопущення вживання неповнолітніми одурманюючих засобів, їх здоров'я. Предметом злочину є одурманюючі засоби, які не є наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами.
  • Суб'єкт злочину загальний.
  • Суб'єктивна сторона злочину характеризується умислом. Крім того, винна особа має розуміти вік потерпілого; якщо він помилково вважає, що останній є неповнолітнім, відповідальність за таке діяння виключається. Мотив і мета для кваліфікації значення не мають.
  • Об'єктивна сторона злочину полягає у безпосередньому схилянні неповнолітньої особи до вживання одурманюючих засобів. Схиляння означає будь-яке ненасильницьке діяння, спрямоване на те, щоб інша особа забажала або дала згоду на вживання одурманюючих речовин хоча б один раз. Для визнання діяння злочином необов'язкове настання фактичного результату: склад злочину формальний.
  • За вчинене винна особа карається обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років. В інших країнах безпосереднє посилання на даний злочин відсутнє, він може бути складовою частиною загальнішого злочину («втягнення неповнолітніх в антисуспільну діяльність»), що включає в себе схиляння до вживання одурманюючих засобів (ст. 151 КК Росйської Федерації, ст. 181 КК Киргизстану, ст. 173 КК Білорусі).

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]