Сів'ю (стадіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сів'ю
англ. Seaview Stadium
Клубний мурал на розі вулиці Сент-Вінсент
Розташування Белфаст, Північна Ірландія
Власник підприємства Крузейдерс
Кількість місць для сидіння 3 383[1]
Розмір поля 99 x 66 м[2]
Відкрито 1921
Орендарі
Крузейдерс
Північна Ірландія (жен.)

Сів'ю (англ. Seaview Stadium) — футбольний стадіон у Белфасті, Північна Ірландія. Це домашня арена «Крузейдерс» і традиційно приймає фінал Steel & Sons Cup на Різдво. Стадіон вміщує 3 383 глядачів і має ігрове футбольне поле з покриттям 4G.[3]

За останні сезони стадіон «Сів'ю» зазнав значної реконструкції: з'явилися нові роздягальні, підтрибунні приміщення та сидіння на головній трибуні. Три нові трибуни на обох кінцях майданчика і на його південній стороні були відкриті в липні 2011 року замість колишніх терас.[4]

Розташування[ред. | ред. код]

Стадіон «Сів'ю» був відкритий у 1921 році як домашня арена футбольного клубу «Крузейдерс» і розташований на Шор Роуд, приблизно за милю на північ від центру міста Белфаст. З одного боку стадіон обмежений Шор Роуд, а з іншого — залізницею Белфаст-Ларн. Головний вхід на поле знаходиться на вулиці Сент-Вінсент, а протилежний бік поля виходить на територію товарного складу з бічної вулиці від Шор Роуд.[5]

Окрім того, що стадіон приймає «Крузейдерс», він є традиційним місцем проведення різдвяного фіналу Steel & Sons Cup, проміжного змагання, організованого футбольною асоціацією графства Антрім та округу.[6]

Магазін на Сент-Вінсент-стріт клубні офіси та спортивний клуб[ред. | ред. код]

Головний вхід до «Сівью» знаходиться з боку Сент-Вінсент-стріт і складається з двох окремих споруд: клубних офісів та спортивного клубу, а також критої (частково відкритої) трибуни, яка була перетворена з тераси на сидячу трибуну в липні 2011 року і була офіційно відкрита в день матчу Ліги Європи УЄФА з футбольним клубом «Фулхем».

Частково крита трибуна проходить уздовж половини поля від кута Шор Роуд і Сент-Вінсент-стріт. У червні 2011 року її було перетворено з тераси на трибуну на 1 100 глядачів. На трибуну можна потрапити через два нові турнікети на Шор Роуд або через входи на Сент-Вінсент-стріт, розташовані по обидва боки від спортивного клубу.

Дворівневі офіси та спортивного клубу були відкриті в 1970 році після того, як два роки тому пожежа знищила попереднє місце розташування клубу. Головний вхід на перший поверх знаходиться на вулиці Сент-Вінсент і веде прямо до бару для членів клубу, де є телевізор з великим екраном і фруктові автомати. Решта першого поверху використовується для офісів клубу та залу засідань, а раніше тут були роздягальні.

На першому поверсі знаходиться основний зал клубу, де є два бари, танцмайданчик і телевізор з великим екраном, а в дні матчів тут також пропонують їжу.

Нещодавно клуб представив плани будівництва нової трибуни на 1246 місць з офісами, роздягальнями та автостоянкою.[7]

Головна трибуна[ред. | ред. код]

Головна трибуна розташована на протилежному боці поля від клубних офісів і являє собою одноярусну будівлю, що займає половину довжини поля, перетинаючи середню лінію. З одного боку є невелика ділянка відкритої тераси, а з іншого боку — невеликий під'їзний простір з воротами та двома входами. В'їзди використовуються рідко, якщо взагалі використовуються, і доступ до них зазвичай здійснюється з вулиці Сент-Вінсент, через залізничну колію.

Початково головна трибуна була побудована на початку 1950-х років і з обох боків була оточена відкритими терасами, але на початку 1970-х років і трибуна, і тераси з одного боку були знесені, щоб звільнити місце для нинішньої піднятої одноярусної трибуни. Спочатку на трибуні стояли лавки для сидіння, аж до початку 21-го століття, коли одна секція була облаштована червоними пластиковими сидіннями з літерою С, написаною білим кольором. Це виглядало як початок плану оформити всю трибуну у тому ж стилі, написавши слово «Crues», але фінансові проблеми зупинили перепланування, і готову секцію переробили на сімейний сектор. У 2009 році всю трибуну переобладнали під червоні сидіння, і тепер на ньому білим кольором викладено ім'я спонсора майданчика, TAL.

Хоча трибуна є одноярусною, вона піднята над землею і до неї можна дістатися двома сходами з обох кінців, тоді як треті сходи посередині зачиняються у дні матчів. Це пов'язано з тим, що у 2009 році нижню частину трибуни було перебудовано під технічну зону, а в підтрибунному просторі побудували нові роздягальні. Трибуна вміщує 850 глядачів.

Від початкової забудови майданчика з 1940-х років залишилася невелика ділянка відкритої тераси, яка може вмістити півсотні глядачів, а також невеликий клубний магазин.

Залізнична трибуна[ред. | ред. код]

Залізнична трибуна називається так через те, що вона виходить прямо на залізничну лінію Белфаст-Ларн.

Невелику незакриту терасу було викладено сходами на початку 1950-х років, але необхідність її облаштування стала очевидною в середині 2000-х, коли зовнішня стіна по периметру частково обвалилася під час шторму.

Наприкінці тераси розташовувався невеликий піднесений оглядовий майданчик для VIP-персон і запрошених гостей клубу, під яким був невеликий магазинчик, але в травні 2011 року його було знесено в рамках масштабної реконструкції стадіону, під час якої було зведено нову 650-місцеву трибуну. Також були встановлені нові турнікети на вході з вулиці Сент-Вінсент і додана спеціальна зона для людей з обмеженими фізичними можливостями. Вона також була відкрита напередодні матчу з «Фулхемом».

Крім того, у зоні перед трибуною регулярно працює бургер-бар.

Берегова трибуна[ред. | ред. код]

Як і Залізнична трибуна, Берегова трибуна проіснувала понад півстоліття як неглибока відкрита тераса, яку з міркувань безпеки було зменшено до кількох сотень глядачів. Вона також потребувала реконструкції й була перетворена на абсолютно нову трибуну, яка стала частиною реконструкції території. Нова крита трибуна також була відкрита напередодні гри з «Фулхемом» і вмістила 633 глядачів, включаючи вісім місць для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Поле зі штучним покриттям 3G[ред. | ред. код]

У 2009 році «Крузейдерс» встановили 3G штучне поле, перше в Ірландській лізі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Northern Ireland Premiership champions Crusaders FC and their synthetic turf pitch. ESTC. 25 February 2016. Процитовано 3 March 2022.
  2. Crusaders FC - Seaview - Football Ground Guide.
  3. Football Ground Guide: Crusaders. Архів оригіналу за 4 December 2014. Процитовано 14 May 2013.
  4. Seaview4g.com - owned by fans, run by fans. www.seaview4g.com. Архів оригіналу за 31 January 2011. Процитовано 13 January 2022.
  5. Crusaders hotels | Hotels near Seaview. Архів оригіналу за 14 July 2011. Процитовано 22 November 2010.
  6. Steel & Sons Cup Quarter Final "Mini North Belfast Derby" this Saturday. Crusaders F.C. Процитовано 20 November 2016.
  7. Premiership Champions Set For Stadium Nod. Insider Media.

Посилання[ред. | ред. код]