Сіґурд Зміїноокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сіґурд Зміїноокий
Sigurd Orm-i-Øje
Народився невідомо
Данія
Помер бл. 876
Данія
Титул конунґ данів
Батько Раґнар Лодброк
Мати Аслауґ
Брати, сестри Убба, Івар Безкосний, Гальфдан I, Бйорн Залізний Бік і Гвітсеркd
Діти 1 син і 1 донька

Сіґурд Зміїноокий (Sigurd Orm-i-Øje, д/н — бл. 867) — напівлегендарний конунґ данів в Сконе і Зеландії. Своє прізвисько отримав за відмітку на оці. На думку сучасних вчених вона була результатом мутації гена PAX6.

Життєпис[ред. | ред. код]

Один зі синів Раґнара Лодброка, конунга Сконе і Галланда. Про дату народження нічого невідомо. Замолоду став брати участь у походах батька до Ґардарікі та Піктії. У 854 році скористався загибеллю конунґа Ютландії Горіка I, захопивши значну частину Зеландії. У 865 році після смерті батька брав участь у поході на чолі з братами Гальфданом і Іваром до Британії. Спочатку було переможено Едмунда, короля Східної Англії. Останній вимушений забезпечити данів харчами та кіньми. У 866 році суходолом рушили проти Нортумбрії. Тут у 867 році було переможено нортумбрійського короля Еллу II. У відплату за страту батька Сіґурд з братами жорстоко покарали Еллу II.

Після цього повертається до рідних земель, де стає конунґом Сконе і Зеландії. Втім влада в Зеландії була не досить певною. Вів війни з іншими конунґами данів. Згідно з «Пасма про синів Раґнар», Сігурд загинув у битві з конунґом Ернульфом. Владу над Сконе успадкував його син Све Сіґурдсон. Згодом онук Сіґурда — Кнут — вперше об'єднав усі володіння данів. За іншою версією, Кнут був сином Сіґурда Зміїноокого.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Waggoner, Ben (2009) The Sagas of Ragnar Lodbrok (The Troth) ISBN 978-0-578-02138-6
  • McGuigan, Neil (March 2015). «Ælla and the Descendants of Ivar: Politics and Legend in the Viking Age». Northern History. 52 (1): 20–34.