Сімпсон (протока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа
Мапа

Сімпсон[1] (англ. Simpson Strait) — протока, що відокремлює острів Кінг-Вільям Канадського Арктичного архіпелагу від півострова Аделейд материкової частини території Нунавут.

Географія[ред. | ред. код]

Розташована в північно-західній частині Канади. З'єднує затоку Квін-Мод, розташовану на заході, з затокою Расмуссен[en] на сході. Найбільша ширина протоки становить 16 км, найменша ширина — 3,2 км. Довжина протоки дорівнює 80 км[2]. Протока мілководна і рясніє дрібними островами, найбільші з яких[3]:

Протока розташована в полярній області і більшу частину року покрита льодами. Протоку названо на честь Томаса Сімпсона[en], який, разом із Пітером Ворреном Дізом[4], відкрив протоку 1839 року під час арктичних експедицій 1837—1839 років. Крім протоки Сімпсон під час експедицій відкрито й досліджено затоку Квін-Мод і протоку Діз. Особливістю цих експедицій було те, що для плавання використовували човни, а не кораблі. 1903 року протокою проплив Руаль Амундсен під час своєї успішної експедиції з подолання Північно-Західного проходу зі сходу на захід.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Роальд Амундсен: біографія та експедиції. Реферат. Освіта.UA (укр.). Процитовано 2 липня 2023.
  2. Encyclopedia Canadiana, Grolier of Canada Limited, Toronto Ottawa Montreal, 1967, Volume 9, p.318
  3. Group Name: Nunavut (Kitikmeot Region) East Centre group. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 7 травня 2011.
  4. The Canadian Encyclopedia. Peter Warren Dease. www.thecanadianencyclopedia.com. Архів оригіналу за 21 травня 2005. Процитовано 18 грудня 2018.