Табун (мінісеріал 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Табун
Табун
Жанр воєнна драма
Режисер Дмитро Андріянов
Продюсери Інеса Соболєва, Ірина Храновська
Сценарист Максим Черниш
У головних
ролях
Дмитро Рибалевський, Дарія Петрожицька, Андрій Ісаєнко, Владислав Мамчур
Оператор Матвій Шульгін
Кінокомпанія Starlight Production
Країна Україна
Рік 2023

Табун – український мінісеріал, присвячений подіям на території України під час Другої світової війни. Прем’єра картини відбулася 25 квітня 2023 року на телеканалі ICTV2[1].

Історія створення[ред. | ред. код]

В основу фільму покладені події 1942 року, коли нацисти провели випробування газу «Табун» на військовополонених.

За словами генеральної продюсерки каналу ICTV2 Ірини Храновської, зйомки фільму закінчилися в ніч на 24 лютого 2022 року, монтаж стрічки здійснювався під час війни[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Іван Діденко, уродженець Звягеля, колишній офіцер армії УНР, який  після перемоги більшовиків змушений був емігрувати до Польщі, а згодом поступив на службу у британську армію, повертається до рідного міста на чолі диверсійної групи .

Його завданням є отримати зразки нового отруйного газу «Табун», який розробляється нацистами в лабораторії, розташованій на окупованій Житомирщині.

Під час виконання завдання Діденко вступає у протистояння з оберфюрером СС Штраубе, який керує розробкою газу; зустрічає серед колаборантів свого колишнього підлеглого у армії УНР Григорія Савельева, начальника місцевих поліцаїв.

Він також зустрічає свого брата Степана, який  командує невеликим партизанським загоном. У Івана з братом суттєві протиріччя, через те, що під час визвольних змагань Степан був у складі Червоної армії.  

Але, зважуючи на спільний інтерес, Івану вдається отримати допомогу партизан і знешкодити лабораторію.

Після цього він  повертає вцілілих бійців своєї групи через запланований шлях відходу, а сам залишається на батьківщині для подальшої боротьби.

Сприйняття[ред. | ред. код]

За словами українського письменника Андрія Кокотюхи, «Табун» – справді перша спроба показати кіно про Другу світову війну і розповісти відповідну історію українцями для українців. Вона варта уваги, поваги й подяки»[3].

Номінації[ред. | ред. код]

Серіал є номінантом до нагородження Національною кінопремією  «Золота дзиґа»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шевчук, Марія (27 квітня 2023). В Україні стартував шпигунський серіал "Табун" про Другу світову війну: у чому його особливість. OBOZREVATEL NEWS (укр.). Процитовано 9 травня 2024.
  2. ICTV2 покаже прем'єру мінісеріалу про Другу світову війну «Табун». detector.media (укр.). 13 квітня 2023. Процитовано 9 травня 2024.
  3. Кокотюха, Андрій (6 травня 2023). «Табун»: українські військові пригоди перехідного періоду. detector.media (укр.). Процитовано 9 травня 2024.
  4. Сформовано довгий список претендентів на VIIІ Національну Кінопремію "Золота Дзиґа" | Новини. Українська Кіноакадемія (укр.). Процитовано 9 травня 2024.