Танк Боба Семпла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танк Боба Семпла
Тип Середній танк
Історія використання
Оператори Нова ЗеландіяНова Зеландія
Історія виробництва
Розробник Роберт Семпл
Виробник

Департамент громадських робіт

Департамент залізниць Нової Зеландії
Виготовлена
кількість
3 шт.
Характеристики
Вага 25,4 тонни
Довжина 4,2 м.
Ширина 3,3 м.
Висота 3,65 м.
Обслуга 6-8 ос.

Другорядне
озброєння
6 × 7,7-мм кулеметів Bren
Двигун 6-циліндровий дизельний двигун на
127 к.с
Питома потужність 5 к.с/т.
Операційна
дальність
160 км.
Швидкість шосе: 24 км/год.
Прохідність стінка: 1,2 м.
рів: 2,1 м.
брід: 1,22 м.

Танк Боба Семпла у Вікісховищі

Танк Боба Семпла (англ. Bob Semple tank) — новозеландський імпровізований танк, розроблений міністром праці Бобом Семплом на базі гусеничного трактора Caterpillar D8 під час Другої світової війни.

Історія створення[ред. | ред. код]

На початок Другої світової Нова Зеландія не мала власного виробництва броньованих бойових машин. Очікувалося, що бойові броньовані машини буде імпортовано з Великої Британії. Ідея озброїти бронетехнікою новозеландську армію була ще до війни, але вона не особливо розглядалася. В 1940 було запропоновано використовувати американський 6-тонний броньований танк Disston, побудований на базі Caterpillar Model 35, який тоді був проданий Афганістану.

Нова Зеландія виробляла імпровізовані бронетранспортери, оскільки не мала можливості отримати бронетранспортери Universal Carrier з Австралії. Після падіння Франції в середині 1940 року і втрати там більшої частини британських танків виробництво танків для потреб Нової Зеландії було малоймовірним. Тому було вирішено створити машину власними силами замість імпорту з США.

Було вирішено, що підхожою конструкцією для війни буде броньований трактор, оскільки якщо виникне потреба у захисті техніки, великі гофровані надбудови для танка могли б бути закріплені болтами до трактора протягом кількох годин, що дозволило б швидко переобладнати техніку.

Перший прототип танка (з низьковуглецевої сталі) був побудований на базі гусеничного трактора Caterpillar D8, який був легко доступний, оскільки в Департаменті громадських робіт був 81 Caterpillar D8 і ще 19 були на зберіганні. Танк не мав гармати й був оснащений шістьма кулеметами Bren: по одному з кожного боку, два спереду, один у вежі та один ззаду. Танк був дуже високим — 3,65 м, а його характеристики були низькими. Через відсутність броньової пластини використовувалася гофрована обшивка.

Танк був сконструйований без використання будь-яких креслень. Використовуючи доступні ресурси, Роберт Семпл швидко виготовив танк у майстерні Департаменту громадських робіт у Темуці. Ще два танки були побудовані в майстернях Департаменту залізниць Нової Зеландії. Перший танк коштував 5902 фунти стерлінгів, а другий і третій разом коштували 4323 фунти стерлінгів. Загальна вартість трьох танків склала 10 225 фунтів стерлінгів (хоча для армії було виставлено рахунок лише на 3 414 фунтів стерлінгів).

Ідея полягала у тому, щоб переозброїти армію танками у разі японського вторгнення. Від цієї ідеї відмовилися після того, як танки викликали глузування громадськості, проте Роберт Семпл підтримав свій задум і заявив: «Я не бачу, щоб хтось інший пропонував кращі ідеї».

Оскільки верхню частину танка квапливо закріпили до трактора болтами, отримана машина була надзвичайно важкою, недостатньо броньованою та з обмеженою маневровістю. Крім того, через форму корпусу та надмірних вібрацій, ведення вогню з танка було складним і неточним.

Зрештою, через непрактичність танки підлягали утилізації. Їм були присвоєні армійські серійні номери NZ6292 (зберігся в Папакурі) і NZ3494 і NZ 3495 (зберігалися в Бернемі). Один з них вирушив у Тихий океан в 1944 році, втративши броню.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]