Тарас Демко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарас Демко
Народився8 серпня 1990
ГромадянствоУкраїна Україна
Національністьукраїнець
Діяльністькультурний менеджер, літературознавець, перекладач, громадський активіст
Alma materЛьвівський національний університет імені Івана Франка

Тарас Демко — український діяч культури, культурний менеджер[1], літературознавець, перекладач[2], один з керівників Львівського органного залу, директор Галицького музичного товариства.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився на Львівщині 1990 року[3].

Вивчав англійську мову та літературу у ЛНУ імені Франка. За роки навчання Тарас Демко переклав багатьох англійських поетів: Еліота, Єйтса, Кідса, Байрона, Шеллі, а також активно писав власні вірші. Деякий час Тарас працював позаштатним перекладачем часопису «Критика». Поступово занурився у журналістику, почав писати тексти, брав інтерв'ю у цікавих музикантів. Серед них була співачка, керівник театру «Слово і голоС» Наталія Половинка. Після спілкування з нею отримав запрошення стати головним адміністратором цього театру. Працював там впродовж двох років.

У 2012-му разом з іншими музикантами Тарас Демко та Іван Остапович започаткували свій проєкт Collegium Musicum, який згодом переріс у музичну агенцію Collegium Management. За ці роки вони організовували багато концертів класичної музики, кілька фестивалів, створили оркестр, співпрацювали з видатними музикантами зі всього світу, вели авторську програму про класичну музику на радіо «Сковорода» — «Територія класики».

З часом Collegium Musicum почав виходити на інші масштаби, з'являлися нові зв’язки, назбирався великий досвід і багаж знань.

“Ми себе уявляли як певна концертна організація, тільки без концертного залу, – розповідає Тарас. – Коли побачили, що Львівський будинок органної і камерної музики матиме конкурс на посаду директора, то подумали: а чому б не спробувати? В країні з'явилася надія на реформи. Ми вирішили взятися за якусь із цих реформ”.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

З 2012 року є директором музичної агенції Collegium Management.

З 2014 року директор Ukrainian Festival Orchestra.

З 2017 року заступник директора Львівського органного залу.

Один з ініціаторів та засновників створення Ukrainian Live Classic — першого додатку з українською класичною музикою.[4], де зібрано понад 500 професійних записів.

Стиль життя

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Тарас Демко: Довіра — основна риса нашого часу. rozmova.wordpress.com. Інтерв'ю з України. 20 березня 2016. Процитовано 15 березня 2022.
  2. Львів. Реформувати органний зал. ukrainer.net. Ukraїner. 31 березня 2021. Процитовано 15 березня 2022.
  3. Новини Львова: Тарас Демко з Органного залу: Найскладніше — дивувати далі. galinfo.com.ua. Агенція інформації та аналітики «ГалІнфо». Процитовано 15 березня 2022.
  4. У Львові створюють перший музичний додаток з українською класичною музикою. zaxid.net. Zaxid.net. Процитовано 15 березня 2022.