Темсах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Темсах
Тип газове родовище
Країна  Єгипет

Темсах — газоконденсатне родовище в єгипетському секторі Середземного моря, розташоване за 65 км від Порт-Саїду.

Характеристика[ред. | ред. код]

Перші розвідувальні свердловини Temsah-1 та Temsah-2 пробурила у 1977 та 1981 роках компанія Mobil. Вони мали за мету досягти відкладів крейдового періоду, проте цьому завадили технічні проблеми при бурінні. В той же час, у залягаючих вище горизонтах міоцену виявили значні прошарки пісковиків, при цьому Temsah-2 показала на тестуванні наявність тут вуглеводнів.

У 1992—1996 роках компанія AGIP (невдовзі придбана італійським нафтогазовим гігантом Eni) в партнерстві з Amoco здійснила буріння на Темсах восьми свердловин. На цей раз метою стало дослідження розташованих на глибині до 4 км відкладень міоцену, де в горизонтах серавалію (формація Сіді-Салім з товщиною пісковиків від 50 до 150 метрів) та тортонського ярусу (формація Вакар з товщиною до 60 метрів) виявили значні поклади природного газу в пісковиках турбідітового походження.[1]

Початок розробки Темсах припав на 1999 рік. Родовище, розташоване в районі з глибиною моря 78 метрів, підключили до дистанційно керованої платформи,яку встановив плавучий кран великої вантажопідйомності Pearl Marine.

Видача продукції відбувається по трубопроводу Темсах – Ель-Гаміль до берегового газопереробного заводу.

У серпні 2004-го на Темсах сталась аварія, яка призвела до загибелі самопідіймальної бурової установки "GSF Adriatic IV" та втрати платформи. В подальшому

Запаси газу родовища Темсах оцінили у 84 млрд м3.[2]

Планувалось, що виявлене у середині 2010-х років гігантське родовище Зохр може бути підключене до інфраструктури Темсаху для найшвидшого введення у експлуатацію[3], втім, у підсумку для Зохр в стислі терміни спорудили постійні потужності.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Temsah discovery: A giant gas field in a deep sea turbidite environment Article · November 1996 (PDF).
  2. EGYPT - The Non-Associated Gas Fields - Nile Delta & Mediterranean. - Free Online Library. www.thefreelibrary.com. Процитовано 27 листопада 2017.
  3. Lee, Jerry. Egypt’s breadbasket - OE Digital (en-gb) . Процитовано 27 листопада 2017.