Теодор Паркер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Паркер
Народився 24 серпня 1810(1810-08-24)[1][2][3]
Лексінґтон, Міддлсекс, Массачусетс, США
Помер 10 травня 1860(1860-05-10)[1][2] (49 років)
Флоренція, Сардинське королівство
·туберкульоз
Поховання Англійський цвинтар (Флоренція)[4]
Країна  США
Діяльність богослов, письменник
Alma mater Гарвардський університет і Harvard Divinity Schoold
Знання мов англійська
Конфесія протестантизм
Батько John Parker, Jr.d[5]
Автограф

Теодор Паркер (англ. Theodore Parker; 24 серпня 1810, Лексінгтон, штат Массачусетс - 10 травня 1860, Флоренція) — американський релігійний діяч, унітаріанський священик і соціальний реформатор, теолог, аболіціоніст і пиьменник. Представник трансценденталізму.

Біографія[ред. | ред. код]

Пам'ятник Т. Паркер перед Унітарною універсалістською церквою його імені
Надмогильний пам'ятник Т. Паркера на Англійському цвинтарі у Флоренції, робота скульптора Джоела Таннера Харта

У молодості працював учителем. З 1830 навчався в Гарвардському університеті, пізніше - в Гарвардській школі богослов'я в Кембриджі, штат Массачусетс. Учень Джона Палфрі.

З 1836 служив проповідником в унітарній церкві в Роксбері (Бостон). Його вільні реформаторські релігійні ідеї з 1840 публікувалися в трансценденталістському журналі The Dial і викликали обурення в суспільстві, через кілька років він змушений був відставити службу і піти у відставку.

Його бостонська проповідь «Минуче і постійне в християнстві» в травні 1841 стала широко відомою і вважається причиною розладу з унітаріями.

Побував в Англії, Німеччині, Франції та Італії. У 1844 повернувся на батьківщину і в 1846 став проповідником в парафіяльній церкві в Бостоні, цей пост він обіймав до самої смерті.

Брав активну участь у русі за відміну рабства і звільнення рабів. Багато в чому завдяки його зусиллям у боротьбі із Законом про рабів-утікачів у 1850-1861 рабів-утікачів, що сховалися в Бостоні, лише двічі видавали назад рабовласникам. Його ідеї та популярні цитати пізніше використовувалися у виступах Авраама Лінкольна та Мартіна Лютера Кінга.

Помер від туберкульозу, перебуваючи на лікуванні Італії. Похований на Англійському цвинтарі у Флоренції.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Унітаристи-універсалісти шанують Теодора Паркера як «канонічну фігуру — модель пророчого священика в американській унітарній традиції».
  • Церква у Вест-Роксбері, де Паркер провів своє перше пастирське служіння (1837-1846), в 1962 перейменована в Унітарну універсалістську церкву Теодора Паркера. Ця назва збереглася й сьогодні.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Grodzins, Dean (2002). American Heretic: Theodore Parker and Transcendentalism. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]