Теорема Тевенена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будь-яке електричне коло електрично еквівалентне ідеальному джерелу напруги з увімкненим послідовно з ним резистором.

Теорема Тевенена (теорема Тевеніна, теорема Тевеніна — Гельмгольца[1]) — твердження про те, що будь-яке джерело можна еквівалентно замінити послідовно з'єднаними ідеальним джерелом напруги та внутрішнім опором; двоїсте твердження до теореми Нортона[en] про еквівалентну заміну довільного кола на паралельно з'єднані ідеальне джерело струму та внутрішній опір.

Вперше сформулював Герман фон Гельмгольц 1853 року і, незалежно від нього, французький інженер-електрик Леон Шарль Тевенен 1883 року[2].

Формулювання[ред. | ред. код]

Для нелінійних електричних кіл теорема стверджує, що будь-яке електричне коло, що має два виводи і складається з довільної комбінації джерел напруги, джерел струму і резисторів (опорів), електрично для цих двох виводів еквівалентне колу з одним ідеальним джерелом напруги з ЕРС та одним резистором , з'єднаним послідовно із цим джерелом напруги.

Інакше кажучи, струм у будь-якому опорі , приєднаному до одного з вибраних кіл, дорівнює струму в цьому самому опорі , приєднаному до ідеального джерела напруги з напругою, що дорівнює напрузі холостого ходу кола (напрузі на цих затискачах коли до них нічого не підключено), і внутрішнім опором , рівним повному опору зовнішнього кола, визначеному з боку затискачів за умови, що всі джерела всередині ланцюга замінено повними опорами, рівними повним внутрішнім опорам цих джерел.

Тобто, експериментально, параметри еквівалентної заміни «чорної скриньки» з двома виводами визначаються з двох вимірів — досліду холостого ходу та досліду короткого замикання. Нехай напруга на затискачах (виводах) за холостого ходу буде а струм короткого замикання цих затискачів тоді:

і
де  — ЕРС ідеального джерела напруги в еквівалентній заміні,
 — опір резистора, увімкненого послідовно з джерелом у еквівалентній заміні.

Якщо відома структура та параметри деякого кола, формально можна обчислити параметри еквівалентної заміни. При цьому для визначення еквівалентного опору всі ідеальні джерела напруги, що входять у коло, подумки закорочуються і обчислюється опір отриманого кола між затискачами, що розглядаються. Далі, користуючись, наприклад, правилами Кірхгофа обчислюється напруга на затискачах. Отримані опір та напруга якраз і будуть параметрами еквівалентної заміни.

Теорема також застосовна для ланцюгів синусоїдального змінного струму в усталеному режимі, але при цьому враховуються не активні опори, струми і напруги, а, відповідно, імпеданси і комплексні амплітуди струмів і напруг.

Обчислення параметрів еквівалентного джерела[ред. | ред. код]

1. ЕРС еквівалентного джерела обчислюють у режимі холостого ходу, тобто знаходять напругу між точками А і В без підключеного навантаження.

2. Внутрішній опір еквівалентного джерела можна визначити двома способами.

2.1. Усі джерела ЕРС у колі замінюють закороченням, усі джерела струму — розривом кола. Знаходять опір кола між точками А і В. Цей опір дорівнюватиме внутрішньому опору еквівалентного джерела.

2.2. Точки А та В закорочують і знаходять струм короткого замикання. Внутрішній опір еквівалентного джерела обчислюють як відношення ЕРС, знайденої в п. 1 до струму короткого замикання.

Приклад обчислення параметрів еквівалентної заміни[ред. | ред. код]

  1. Початкове електричне коло
  2. Обчислення еквівалентної ЕРС
  3. Обчислення опору еквівалентного резистора - джерело напруги подумки закорочено
  4. Результат еквівалентної заміни

Обчислення еквівалентної напруги (ЕРС) — напруга, що знімається з резистивного подільника напруги, складеного з опорів , оскільки розраховуємо режим холостого ходу, струм через резистор і падіння напруги на ньому нульове:

Обчислення еквівалентного опору, джерело напруги закорочено:

Тут символом позначено опір паралельного з'єднання резисторів і

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В українськомовній літературі іноді зустрічається некоректна транскрипція прізвища — «Тевенін»
  2. L. Thévenin, Extension de la loi d'Ohm aux circuits électromoteurs complexes, Annales Télégraphiques (3eme série), vol. 10, 1883, pp. 222—224.; L. Thévenin, Sur un nouveau théorème d’électricité dynamique, Comptes rendus, vol. 97, 1883, pp. 159—161.

Література[ред. | ред. код]

  • Пейдж Ч. Алгебра електроніки = Алгебра электроники. — М. : Госэнерго, 1962. — 351 с.