Тернопільська (Збаразька) духовна семінарія св. рівноапостольних Кирила і Мефодія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тернопільська духовна семінарія імені святих рівноапостольних Кирила і Мефодія — середній спеціальний навчальний заклад, який готує священослужителів для Православної церкви України (раніше Українська православна церква Київського Патріархату), розташований у місті Збараж, у частині будівлі колишнього римо-католицького жіночого монастиря ордену феліціаток.

Термін навчання 4 роки. До семінарії приймаються особи чоловічої статі у віці від 18 до 35 років, які мають середню і вищу освіту, неодружені, або одружені першим шлюбом.[1]

Адреса: 47302, Тернопільська обл., Збаразький район, місто Збараж, вул. Чехова, будинок 1.

Історія[ред. | ред. код]

У 1991-1992 роках колектив викладачів і цілеспрямованих студентів-патріотів переїжджає з Тернополя у місто Теребовлю, у передане державою приміщення монастиря Кармелітів, де займають перший поверх (на другому - гуртожиток фабрики ялинкових прикрас). Так утворилася Тернопільська (Теребовлянська) духовна семінарія УАПЦ, заснування якої ініціювали священики УАПЦ Іван Павлишин та Володимир Яцків.

Сім років перебування у Теребовлі (1991-1998) були далеко не з легких. Особливо проблематично складалися відносини з місцевою владою, не завжди вдавалося знаходити порозуміння і підтримку з причини міжконфесійного протистояння.

Після переходу керуючого Тернопільсько-Бучацькою єпархією УАПЦ митрополита Василія (Боднарчука) в юрисдикцію УПЦ-КП 1997 року, вже через рік - у липні 1998 року, нова єпархіальна духовна школа УПЦ-КП була утворена у м. Збараж, сюди перейшли деякі тернопільські викладачі, які раніше викладали у Теребовлі. [2]

Семінарію у Збаражі 1998 року заснували місцеві священики з вищою духовною освітою: Олексій Блажків (невдовзі помер), протоієрей Сливка Роман Михайлович (став ректором) кандидат богословських наук, депутат обласної ради 3-4 скликань, протоієрей Найко Михайло Іванович (став інспектором). Секретарем семінарії призначений син ректора - мирянин Сливка Роман Романович, який невдовзі став священиком УПЦ-КП.

Також викладачами семінарії стали миряни Олійник Сергій Васильович (проректор), Ігнатів Віталій Степанович, Ханас Мирослав Іванович, Стахів Володимир Степанович, Білоус Василь Степанович, та Крупський Олег Євгенович. [3]

Духовна семінарія 2000 року підписала угоду з вищо-професійним Кременецьким ліцеєм про співпрацю, та відкрила свою філію у Кременецькому ліцеї - окрему групу духовного, або церковного профілю, де навчалося в 2004 році 40 кандидатів на навчання в ТДС.

Налагодилась також співпраця з Тернопільським педуніверситетом ім.В.Гнатюка. Починаючи з 2001 року, при ТДС у Збаражі діяла переведена з Тернополя Тернопільська дяківсько-регентська гімназія імені митрополита Василя Липківського, де студенти здобувають освіту дяка-регента хору, а також вчителя Закону Божого, Катехизису, Біблійної історії.

На Свято Святої Покрови 14 жовтня 2000 року побачив світ перший номер “Амвону” - релігійно-громадського тижневика, над випуском якого працюють як викладачі, так і студенти ТДС. У ньому розповідається про діяльність першої в незалежній Україні Тернопільської Духовної семінарії імені Св.Рівноапостольних Кирила і Мефодія, а також правила вступу до даного навчального закладу. Крім цього, у виданні розміщувалися проповіді і повчання священиків, поради психолога, адреси духовних навчальних закладів, перелік пільговиків при вступі у ТДС, сторінка для молоді, дитяча сторінка “Небесний промінчик”, спортивні новини, кросворди, народний календар, рецепти смачних страв, куточок здоров'я, “Наша анкета”, творчість наших читачів у рубриці “Написано серцем” та багато іншого.

Починаючи з 2003 року, семінарія запустила свій інтернет-сайт "Амвон", який паралельно рахувався і офіційним сайтом місцевої єпархії УПЦ-КП. [4]

У червні 2001 року колектив ТДС відсвяткував 10-ту річницю діяльності навчального закладу. За цей час стіни семінарії залишило близько 200 дипломованих студентів, ще біля 100 навчається на заочному відділенні. Багато студентів по закінченні ТДС продовжили навчання в духовній академії, а найкращих з них залишили для викладання академічних перспектив.

Станом на 2004 рік ТДС співпрацює близько з 30-ма навчальними закладами, як в Україні, так і за кордоном. Тернопільська, Хмельницька, Полтавська, Одеська, Вінницька, Волинська, Львівська, Київська, Сумська області України; США, Канада, Аргентина, Австралія, Німеччина, Чехія, Бразилія, Португалія - ось неповна географія територій, де успішно трудяться випускники семінарії.

Після Об'єднавчого собору 2018 року, семінарія фактично згорнула свою діяльність через брак викладацьких кадрів, і недостатню кількість бажаючих у ній працювати священослужителів ПЦУ.

Саме з цієї причини ректор семінарії, протоієрей Роман Сливка 6 квітня 2021 року припинив договір оренди з балансоутримувачем - національним заповідником "Замки Тернопілля". [5]

Керівництво[ред. | ред. код]

  • ректор — митр. прот. Роман Сливка.
  • проректор — прот. Олександр Тарасюк.
  • інспектор - прот. Михайло Найко.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В системі освіти УАПЦ діють чотири навчальні заклади. https://www.religion.in.ua/. Релігія в Україні. 29 квітня 2016. Процитовано 26 липня 2019.
  2. https://web.archive.org/web/20040610234231/http://www.amvon.org.ua/sem_vstupniku.htm
  3. https://web.archive.org/web/20040610233919/http://www.amvon.org.ua/sem_teachers.htm
  4. https://web.archive.org/web/20091217054726/http://old.risu.org.ua/ukr/resourses/ukrweb/orthodox
  5. https://zamky.te.ua/vidviduvacham/publichna-informaciya/dogovori/duhovna-seminariya1