Тести з оцінки професійних навичок для здобуття статусу кваліфікованого вчителя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тести з оцінки професійних навичок – це комп’ютерні тести з грамотності та лічби (а до 2012 року також з ІКТ), які до березня 2020 року були обов'язковими для всіх, хто намагався отримати статус кваліфікованого вчителя (QTS) в Англії.[1] Тести необхідно скласти перед зарахуванням на перший курс з підготовки вчителів, наприклад, для отримання сертифікату про післядипломну педагогічну освіту або ступеня бакалавра освіти.

Тестування має на меті «оцінити основні навички, необхідні вчителям для виконання професійної діяльності в школах, а не предметні знання, потрібні для викладання», і «переконатися, що всі вчителі є компетентними в лічбі та грамотності, незалежно від спеціалізації».[2]

Інформація про тести

[ред. | ред. код]

Тест на грамотність спрямований на перевірку орфографії, пунктуації, граматики та навичок розуміння. Тестові питання випадковим чином вибирають з бази стандартних запитань. Загальна складність тесту можу бути різною, і прохідний бал визначають на її основі.

Тест з лічби починається з блоку 12 питань з усного обчислення, на кожне з яких відведено обмежений проміжок часу, проте дозволено записувати відповіді на папері. Ці запитання озвучують через навушники і не відображають на екрані комп’ютера. Після цього на екрані з'являється блок з 16 складніших запитань, що передбачають опрацювання статистичних даних і графіків, а також розв'язання завдань. Для виконання цього блоку тесту доступний екранний калькулятор.

Кандидати мають право на одну помилку та дві повторні спроби для кожного з тестів. Якщо кандидат не пройшов тест після трьох спроб, він може спробувати ще раз.

Кандидатам, для яких англійська мова не є рідною або які мають підтверджені особливі потреби (наприклад, дислексію), надають додатковий час для виконання тестів. Для кандидатів з порушеннями зору, слуху чи фізичними вадами передбачені спеціальні умови тестування.

До квітня 2012 року проводили також тестування знань ІКТ. Перевіряли навички в таких сферах інформаційно-комунікаційних технологій як обробка текстів, створення електронних таблиць, баз даних, користування електронною поштою, Інтернетом і програмним забезпечення для презентацій.[3]

Організація проходження тесту

[ред. | ред. код]

Тести проводить компанія learndirect в їхніх тестових центрах по всій Англії. Перша спроба на кожному з тестів є безкоштовною, але learndirect передбачає плату за повторне тестування.

Тести проходять на комп’ютерах під наглядом. Кандидатам заборонено брати з собою в аудиторію будь-які матеріали, телефони, годинники тощо. Для виконання усних обчислень видають папір. Тести можна складати в один день або в різні дні, залежно від наявності вільних місць.

Тести з оцінки навичок у Сполученому Королівстві

[ред. | ред. код]

Тести з оцінки професійних навичок потрібні лише для початкової підготовки вчителів в Англії. Вчителі, які навчаються у Вельсі,[4] Шотландії чи Північній Ірландії, не мають проходити тестування. Проте у Вельсі вимагають оцінку B («дуже добре») з англійської та математики в загальному сертифікаті про середню освіту (GCSE), а в Англії – C («добре»).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Professional skills tests. HM Government (UK). Процитовано 15 квітня 2021.
  2. Professional skills tests. HM Government (UK). Процитовано 3 травня 2015.
  3. QTS Information and Communication Technology Skills Test.
  4. Teacher training and education in Wales FAQ. Teacher Training Cymru. Процитовано 3 травня 2015.

Посилання

[ред. | ред. код]