Тест Ґалеацці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тест Ґалеацці, також відомий як тест Ґалеацці-Еліс, проводиться як елемент фізикального обстеження при вивиху стегна, в першу чергу як пробу на вроджену дисплазію кульшового суглоба. Проводиться згинанням колін немовляти в позиції лежачи на спині так, щоб ступні торкалися поверхні, а щиколотки торкались сідниць. Якщо коліна не на одному рівні, це вказує на потенційну вроджену ваду розвитку кульшового суглоба[1].

Згідно з Дорландом, симптом Ґалеацці — це видиме вкорочення стегна при вродженому вивиху стегна. Демонструється різницею рівнів колін пацієнта, який лежить на рівному столі із зігнутими під прямим кутом колінами і стегнами[2]; тобто приблизно те саме, що й тест Ґалеацці.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Storer, SK; Skaggs, DL (15 жовтня 2006). Developmental dysplasia of the hip. American Family Physician. 74 (8): 1310—6. PMID 17087424.
  2. Англо-український ілюстрований медичний словник Дорланда. У двох томах. / за ред. проф. Павла Джуля ; проф. Бориса Зіменковського. — Львів : Видавничий дім Наутілус, 2002. — С. 2121. — ISBN 966-95745-2-8.

Посилання[ред. | ред. код]

Mathematical modeling of the so-called Allis test: a field study in orthopedic confusion [1]