Точкування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Точкування у змісті виділене зеленим кольором

Точкування[1] або точковання[2] (англ. leader) у типографіці — серія друкованих символів, що використовуються для візуального з'єднання елементів на сторінці, якщо вони розділені значною горизонтальною відстанню; як правило, це довгі лінії з крапок або тире[3]. Наприклад, крапки часто використовуються у змісті (о́главі), щоб з'єднати заголовки розділів із номерами сторінок, на яких ці розділи починаються. Також точкування — синонім пунктирної лінії, пунктиру[4].

У минулому спеціальні символи точкування розміщувалися на окремих матрицях з трьома або чотирма символами на кожній, тому при друкуванні кожні кілька символів візуально могли розділятись пробілом. Більшість сучасного програмного забезпечення для обробки текстів, текстові редактори та програми для верстання, містять функцію автоматичного створення точкування[5].

Unicode[ред. | ред. код]

Хоча крапкові виноски вручну найчастіше представляють як ряд символів крапок, існує принаймні три символи Unicode, призначені для представлення крапок. Це U+2024 — одна крапка (․), U+2025 — дві крапки (‥) і U+2026 — три крапки (…)[6].

Інше[ред. | ред. код]

Точкуванням також може називатися створення зображень у вигляді точок: див. наприклад, у статтях про фляндрівку або Kino.


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Віктор Дубровський (1926). Російсько-український технічний словник. Київ.
  2. І. Шелудько, Т. Садовський (1928). Словник технічної термінології.
  3. Євген СОКОЛ та інші (2021). 5.3 Зміст. Система стандартів з організації навчального процесу. Текстові документи у сфері навчального процесу: Загальні вимоги до виконання. Харків: Національний технічний університет «ХПІ».
  4. Артем Орел (1964). Словник чужомовних слів. Т. II. Нью-Йорк. с. 274.
  5. Фельде Х. В., Городинська Н.В (2021). Оформлення списків за допомогою стилів і табуляції. Основи верстання в Adobe InDesign. Методичні рекомендації до лабораторного практикуму. Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. с. 46.
  6. Character Stories: U+2024 ONE DOT LEADER. scripts.sil.org. Процитовано 25 березня 2024.