Трилопатія вирізана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трилопатія вирізана
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Юнгерманіальні (Jungermanniales)
Родина: Lophoziaceae
Рід: Трилопатія (Tritomaria)
Вид:
T. exsecta
Біноміальна назва
Tritomaria exsecta
(Schmidel) Schiffn. ex Loeske

Трилопатія вирізана (Tritomaria exsecta) — вид печіночників порядку юнгерманіальних (Jungermanniales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Азія, Північна Америка, Нова Зеландія[2].

Вид живе в затінених або тінистих, від помірно свіжих до помірно сухих, з низьким вмістом вапна, кислих місцях на вологій мертвій деревині, на силікатних породах і блоках, на піщаному або суглинистому ґрунті, також епіфітно на основі дерев. Вище лінії дерев зазвичай росте на сонячних місцях.

Характеристика[ред. | ред. код]

Рослини від зелених до темно-зелених або коричнево-зелених, висхідні, до 2 см завдовжки і 1,8 мм завширшки. Часто виникають невеликі густі килимки чи паростки спорадично ростуть серед інших мохів. Нижня сторона стебла вкрита ризоїдами. Листя поперечні, часто розпростерті. Кінчик листа зазвичай розділений на три загострені частки різного розміру. Клітини листя округлі, квадратні або прямокутні, товстостінні зі злегка потовщеними кутами клітин, розміром приблизно від 15 до 18 мікрометрів у середині листка. На одну клітину листа припадає від 3 до 8 масляних тілець, іноді значно більше. Підлистки відсутні. Статевий розподіл дводомний. Спорогони зустрічаються рідко. Виводкові тіла утворюються у великій кількості на кінчиках верхніх листків, вони червонуваті, еліптичні, двоклітинні і розміром від 12 до 18 мікрометрів. У природі Tritomaria exsecti навряд чи можна відрізнити від її сестринського виду Tritomaria exsectiformis; однак Tritomaria exsecta має менші клітини листя та менші виводкові тіла.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tritomaria exsecta. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 16.02.2024.
  2. Tritomaria exsecta. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 16.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 3: Spezieller Teil (Bryophyta: Sphagnopsida, Marchantiophyta, Anthocerotophyta). Ulmer, Stuttgart 2005, ISBN 3-8001-3278-8.
  • Heribert Köckinger: Die Horn- und Lebermoose Österreichs (Anthocerotophyta und Marchantiophyta), Catalogus Florae Austriae, II Teil, Heft 2, ISBN 978-3-7001-8153-8.