Трициртис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трициртис
Tricyrtis hirta
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Лілієві (Liliaceae)
Підродина: Calochortoideae
Рід: Tricyrtis
Wall.[1]
Типовий вид
Tricyrtis maculata
(D.Don) J.F.Macbr.
Синоніми[2]
  • Compsoa D.Don
  • Compsanthus Spreng.
  • Brachycyrtis Koidz.
Вікісховище: Tricyrtis

Трициртис — рід азійських квіткових рослин родини лілійних, який налічує близько 20 відомих видів. Види широко відомі англійською мовою як жабоподібні лілії.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

У природному середовищі рослина росте на території Японських, Філіппінських островів та в Гімалайських горах. Трициртис віддає перевагу вологим притіненим лісам і поживним грунтам. У перекладі з грецької назва культури означає «3 горбики». Під горбками маються на увазі нектарники, яких у квітки три штуки.

Опис[ред. | ред. код]

Трициртиси — трав'янисті багаторічні рослини з повзучими кореневищами. Стебла, як правило, прямостоячі або, можливо, висхідні, іноді розгалужені від середини до вершини. Присадибні листки розташовані по черзі вздовж стебла. Суцвіття найчастіше щитоподібні, рідше квітки зібрані в кисті. Ефектні поодинокі квітки двостатеві. Оцвітина колокольчатая або трубчатая з шістьма вільними листочками оцвітини, розташованими в два завитки: зовнішній завиток має нектаровидільні мішечки, а внутрішній завиток має прямостоячі листочки оцвітини з дорсальними гребенями.[3] Листочки оцвітини білі або жовті з пурпуровими плямами, зазвичай загнуті або відігнуті. Стилі впорядковано в стовпець. Трикутні плоди являють собою широкоциліндричні коробочки, які при дозріванні випускають багато дрібних плоских насіння від яйцеподібної до округлої форми.

Види та сорти трициртису[ред. | ред. код]

Згідно з різними відомостями до роду трициртис належить 10-20 різновидів, деякі з них вирощуються квіткарями під назвою «садова орхідея». Трициртис ще не зовсім вивчений вченими, оскільки багато сортів рослини ростуть у непрохідній частіше джунглів.

Догляд за квіткою[ред. | ред. код]

Виростити трициртиси на своїй грядці під силу навіть новачкам у садівницькій справі. Головне правильно вибрати грядку для посадки, а основний догляд полягає в регулярних поливах, добривах, розпушуванні ґрунту та видаленні зів'ялих суцвіть.

Як саджати?[ред. | ред. код]

  • Вибирайте для трициртису грядку, яка буде притінена кронами високих дерев, освітлення має бути яскравим хоча б половину дня. Грунт при цьому має бути насиченим перегноєм та низинним торфом. Родючі ґрунти з мінералами та мікроелементами також вітаються. Дуже важливо, щоб грядка не обдувалася сильними вітрами і була захищена від протягів. Культура погано відноситься до застою рідини в ґрунті, тому він має бути пухким. Якщо ви займаєтеся культивацією пізноквітучих трициртисів, враховуйте, що таким рослинам потрібно більше яскравого світла. Коли з настанням осені світловий день стрімко йде на спад, культура відчуває брак освітлення і не може на повну силу формувати суцвіття. При висадці особливо заглиблювати насіннєвий матеріал у ґрунт не варто, 2-3 міліметрів буде цілком достатньо. Після цього саджанці обережно зволожують. Розмножені генеративним методом трициртиси почнуть цвісти лише на 2-3 рік життя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wallich, 1824–1826, p. 61.
  2. Kew World Checklist of Selected Plant Families
  3. Ronse De Craene (4 лютого 2010). Floral Diagrams: An Aid to Understanding Flower Morphology and Evolution. Cambridge University Press. с. 105–. ISBN 978-1-139-48455-8.