Тєлушко Ярослав Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярослав Тєлушко
Тєлушко Ярослав Володимирович
Народження 3 липня 1974(1974-07-03) (49 років)
Запоріжжя
Національність українець
Країна Україна Україна
Приналежність ЗСУ Збройні сили
Вид збройних сил Командування Медичних сил Збройних Сил України
Звання  Майор
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди
Медаль «За військову службу Україні»
Медаль «За військову службу Україні»

Яросла́в Володи́мирович Тєлу́шко (нар. 3 липня 1974) — майор медичної служби Командування медичних сил Збройних Сил України. Начальник відділення торакальної хірургії Запорізького військового госпіталю. Кандидат медичних наук.[1] Доцент. Відзначився у ході російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив в 1998 році Запорізький державний медичний університет. Працював лікарем-хірургом торакальним цілодобової допомоги (2000-2005 рр.), завідувачем торакальним відділенням КУ "МКЛЕ та ШМД м. Запоріжжя" (2011-2019 рр), головним позаштатним торакальним хірургом ЗОДА (2012-1017 рр.), директором науково-практичного центру інтервенційної пульмонології та грудної хірургії на базі КНП "ЗОКЛ" ЗОР.[2] З 2005 викладав на посаді асистента кафедри, а з 2017 року - доцента кафедри в ЗДМУ.

Захистив кандидатську дисертацію за фахом хірургія (2012 р.), співавтор 4 патентів України, більше 60 наукових та науково-педагогічних робіт, 1-го підручника для лікарів. З 2012 року лікар-хірург торакальний вищої категорії, в 2012 році пройшов спеціалізацію з онкохірургії.

Дійсний член ESTS (Європейське товариство торакальних хірургів) — однієї з найбільших фахових спілок у світі з торакальної хірургії. Дійсний член ERS (Європейське респіраторне товариство). Неодноразово проходив навчання та стажування за кордоном, приймав участь в міжнародних конгресах, науково-практичних конференціях.

За час проходження служби в складних умовах успішно проводить хірургічні втручання пораненим з вогнепальними пораненнями різного ступеню складності. Надає кваліфіковану медичну допомогу військовослужбовцям з лінії бойового зіткнення і цивільним особам, що постраждали внаслідок бойових дій, приймає участь в організації евакуації поранених.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

Інші нагороди[ред. | ред. код]

  • Відзнака РНБО України 1 ступеня

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Публікації.
  2. Запорізька обласна клінічна лікарня - Про лікаря.
  3. Указ президента України №587/2023 від 15 вересня 2023 року.