Українські дерев'яні храми

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Українські дерев'яні храми»
Автор Вечерський Віктор Васильович
Країна Україна
Мова українська
Серія Невідома Україна
Тема дерев’яні храми
Видавництво Київ, Наш час
Видано 2007
Сторінок 271
ISBN ISBN 978-966-8174-48-8

«Українські дерев'яні храми» — книжка українського архітектора В. В. Вечерського, що розповідає про дерев'яні храми України.

Рецензент — М. М. Дьомін, архітектор, доктор архітектури (1988), професор (1990), завідувач кафедри міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури.

Анотація[ред. | ред. код]

У книжці висвітлено історико-мистецький феномен всесвітньо-історичного значення, який, на жаль, невблаганно відходить у минуле просто на очах нашого покоління, — українську дерев'яну архітектуру, та про її найвище досягнення — український дерев'яний храм.

За висновками авторитетних учених із різних країн (Баністер Флетчер[en], Девід Бакстон, Йозеф Стржиґовський та інші), наше дерев'яне церковне зодчество не має аналогів у народів світу. Не схоже воно, зокрема, й на те, що є в сусідів — поляків, словаків, росіян. У розвідці йдеться про найзнаменитіші дерев'яні храми України, про цікаві події минувшини та видатних людей, пов'язаних із цими шедеврами, про збереження та реставрацію останніх, про наші вітчизняні музеї просто неба, які є чи не єдиним засобом урятувати такі пам'ятки. Книжка розбиває усталене уявлення, ніби унікальні дерев'яні храми були і є тільки в Карпатах, — насправді вони трапляються по всій території України.

Зміст[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]