Унгени — Бельці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Унгени — Бельці. Карта розташування: Молдова
Бельці
Бельці
Унгени
Унгени
Пункти, сполучені газопроводом

Бельці — Унгени — газопровід на північному заході Республіки Молдова.

У 1980-х роках через північ Молдови пройшов магістральний газопровід Ананьїв — Богородчани, від якого невдовзі проклали відгалуження діаметром 530 мм Олішкань — Кишинів. А в 2009 році завершили ще одне відгалуження довжиною 99 км та діаметром 250 мм від міста Бєльці до розташованих на кордоні з Румунією Унген, що дало змогу організувати поставки блакитного палива до більш ніж 140 сільських населених пунктів[1][2].

У 2014 році став до ладу інтерконектор діаметром 500 мм Ясси — Унгени, який надав можливість здійснювати імпорт із газотранспортної системи Румунії. Реверсований газопровід Унгені — Бельці при цьому міг би здійснювати рух ресурсу до північних районів країни, утім, його діаметр занадто малий, аби забезпечити достатній обсяг поставок. Як наслідок, у 2020-х роках планується прокласти нову нитку Унгени — Бельці діаметром 500 мм[3] (при цьому столиця Молдови отримуватиме ресурс не кружним шляхом через існуючу інфраструктуру північної Молдови, а напряму по введеному у 2020 році газопроводу Унгени — Кишинів).

Великим споживачем блакитного палива, протранспортованого до Бєльців, може бути ТЕС Бельці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Молдавии сдали стратегический газопровод - Новости ТЭК на Neftegaz.RU. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 13 лютого 2021.
  2. OMEGA (18 жовтня 2012). Эксперт: Газопровод Унгены-Яссы – это «мертвый» проект, не способный обеспечить Молдове альтернативу. omg.md (рос.). Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 13 лютого 2021.
  3. Transgaz România planifică să mai construiască o conductă de gaze pentru nordul Republicii Moldova. Deschide.MD (рум.). Процитовано 13 лютого 2021.