Установка високотемпературного піролізу у Фіспі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка високотемпературного піролізу у Фіспі. Карта розташування: Швейцарія
Фісп
Фісп
Виробничий майданчик компанії Lonza у Фіспі

Установка високотемпературного піролізу у Фіспі – складова розташованого у швейцарському кантоні Вале виробничого майданчика компанії Lonza.

Установка відноситься до мало поширеного типу виробництв, які здійснюють піроліз вуглеводнів при високій (1200-2500 градусів Цельсія) температурі. Вибір такої технології пояснюється потребами майданчику в значній кількості ацетилену, який є одним з двох головних продуктів цього типу піролізу. Взагалі, з 1915-го ацетилен у Фіспі отримували із карбіду кальцію, проте в 1964-му перейшли на більш сучасну піролізну технологію, котра передбачає використання бутану (60%), пропану (30%) та газового бензину (10%). Сировина зазвичай постачається зі швейцарського НПЗ Cressier.

Піроліз вуглеводнів дозволяє продукувати 32 тисячі тонн етилену та 14 тисяч тонн ацетилену (а також 8 тисяч тонн водню). В подальшому більша частина етилену споживається в межах виробництва ніацину (вітаміну В3), тоді як ацетилен в основному необхідний для продукування вітамінів А та Е.[1][2][3][4][5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Process analytics optimizes crude gas processing for the production of fine chemicals at Lonza (PDF).
  2. INTERNATIONAL SURVEY OF ETHYLENE FROM STEAM CRACKERS—2015 Leena Koottungal (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 січня 2017.
  3. waste solvent management at Lonza Visp (PDF).
  4. Intermediates. www.lonza.com. Архів оригіналу за 23 березня 2019. Процитовано 23 березня 2019.
  5. Petrochemicals: Lonza studies alternative supply options for Visp cracker. Icis (амер.). Процитовано 23 березня 2019.