Флотаційна машина типу ФПМУ-6,3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема пневмомеханічної флотаційної машини типу ФПМУ-6,3.
1 — приймальний карман; 2 — флотаційна камера; 3 — корпус блока-аератора; 4, 12 — повітряні патрубки; 5 — осьовий імпелер; 6 — порожній вал; 7, 14 — отвори; 8 — конус; 9 — статор; 10 — пальцевий імпелер; 11 — фурма; 13 — труба; 15 — електродвигун.

Флотаці́йна маши́на ти́пу ФПМУ-6,3 (Україна) — пневмомеханічна восьмикамерна флотаційна машина, застосовується для збагачення вугілля.

Конструкція і принцип дії[ред. | ред. код]

Головною відмінністю цієї машини є принцип подачі повітря і конструкція блока-аератора.

Вихідна пульпа через приймальний карман 1 надходить у першу камеру машини, піддається аерації і далі через переливні вікна в поперечних стінках спрямовується у наступну камеру, де процес повторюється. Для відділення зони транспортування пульпи від зони агітації і створення висхідних потоків у машині встановлені конуси 8. Мінералізована піна видаляється пінознімачем, а рівень пульпи регулюється шиберним пристроєм. Перетин переливного вікна змінюється фіксацією шибера в потрібному положенні.

Блок-аератор складається з корпуса 3, у якому розташований порожній вал 6. Внутрішня порожнина корпуса є повітряною коробкою, з якої через отвори 7, центральний канал порожнього вала і радіальні отвори 14 повітря надходить у маточину осьового імпелера 5, який розміщений в трубі 13. Отвори осьового імпелера слугують для рівномірного розподілу повітря в порожнині конічного пальцевого імпелера 10.

Повітря в корпус вводиться через патрубок 4, але також передбачена можливість подачі повітря через патрубок 12 фурми 11 безпосередньо на лопатки осьового імпелера. Навколо пальцевого імпелера встановлений статор 9 з укороченими лопатками, що покращує диспергування повітря і сприяє зниженню турбулентності пульпи в камері. Наявність у блоці-аераторі відцентрового пальцевого й осьового імпелерів сприяє ефективному диспергуванню великої кількості повітря (до 300 м3/год) і дозволяє задовільно розподіляти його по всьому перетину камери.

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Параметри ФПМУ-6,3
Об'єм камери, м3 6,3
Імпелер:
 діаметр конічного пальцевого, мм 525
 діаметр осьового, мм 320
 частота обертання імпелерного вала, хв−1 485
Потужність електродвигуна камери, кВт 22
Число камер 8
Продуктивність:
 по твердому, т/год 80
 по пульпі, м3/год 800
Габарити камери, мм:
 довжина 19190
 ширина 3200
 глибина 3260
Маса камери, т 4,5

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]