Фолкленд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фолкленд (або фолькленд; англосакс.: folcland; англ. folkland) — один з видів земельної власності в англосаксонській Британії. Фолкленд позначав землі, що залишалися у сфері дії звичаєвого права, з яких сплачувалася продуктова рента та інші повинності королю. В цьому відношенні фолкленд протистояв бокленду — землям, звільненим від більшості державних повинностей по спеціальній грамоті та переданих англосаксонським феодалам (гезитам, тенам, церкви).

В історичних документах англосаксонського періоду термін «фолкленд» зустрічається всього кілька разів і його значення не є очевидним. Існувало кілька точок зору на природу фолклендів. До XX століття вважали, що фолкленд позначав землі загального надбання, що знаходилися в розпорядженні новонародженої держави. Прихильники цієї теорії перекладали слово folc land як «народна земля». П.Р. Виноградов[1] в кінці XIX століття показав, що фолкленд був формою колективної земельної власності громад, що залишилася у сфері дії звичаєвого права, на відміну від бокленда, що перейшло у сферу статутного права шляхом видання королівської грамоти. Ця точка зору, з відомими застереженнями[2], панує і тепер, хоча існують і інші теорії: так, наприклад, А.Я. Гуревич[3] вважав фолкленд формою аллода.

Фолкленд фактично представляв всю сукупність орних земель англосаксонських королівств, на яких збереглися традиційні форми землеволодіння і державних повинностей. Саме з фолкленда король отримував продуктову ренту, найважливіше джерело забезпечення функціонування державного апарату. Землі фолкленда могли перебувати у володінні службової знаті, проте вони продовжували нести державні повинності. Фолкленд був також джерелом формування бокленда, першого типу феодального тримання в Англії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виноградов П. Р. Дослідження з соціальної історії Англії в середні століття. - Спб., 1887
  2. Нині роль селянських громад в англосаксонському суспільстві вважається незначною і громадський характер власності на фолкленд зазвичай заперечується.
  3. Гуревич А. Я. Англосаксонський фолкленд і древненорвежский одаль. - Середні століття. - вип. 30. - М., 1967

См. також[ред. | ред. код]

  • Бокленд

Література[ред. | ред. код]

  • Виноградов П. Р. Дослідження з соціальної історії Англії в середні століття. - Спб., 1887
  • Гуревич А. Я. Англосаксонський фолкленд і древненорвежский одаль. - СВ. - вип. 30. - М., 1967
  • Соколова М. Н. Виникнення феодального землеволодіння і класу феодалів в Англії в VII - X ст. - СВ. - вип. XII. - М., 1958
  • Соколова М. Н. Маєток в Англії до нормандського завоювання. - СВ. - вип. 31 - 32. - М., 1969 - 1971.
  • Stenton F. M. The Anglo-Saxon England. - Oxford, 1973