Формувальне оцінювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Формувальне оцінювання – це оцінювання під час навчання і “для навчання” (англ. – “assessment for learning“). “Формувальне” (англ. – “formative“) –тому що, на відміну від підсумкового, має на меті формування (або форматування) навчального процесу з урахуванням навчальних потреб кожного учня задля більш ефективного формування необхідних знань, умінь та ставлень. [1]Цей вид оцінювання спрямований на збір даних, які можуть допомогти вчителю та учневі розуміти, наскільки добре вони розуміють матеріал і на яких етапах їх потрібно допомагати.

Передумови[ред. | ред. код]

У Політичній пропозиції до проекту Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленій рішенням Колегії Міністерства освіти і науки України від 08 грудня 2016 року № 11/1-15 серед першочергових кроків входження української системи початкової і загальної середньої освіти до європейського освітнього простору зазначено такий: «Запровадження об'єктивного оцінювання навчальних досягнень учнів…» [2]

Історія формувального оцінювання[ред. | ред. код]

Класичним у наукових колах зарубіжжя вважається визначення, запропоноване К. Бібі, який трактує оцінювання як «систематичне збирання і тлумачення фактів, за якими йде наступний етап – судження про їх цінність і відповідне планування подальших дій» (К. Е. Бібі / Clarence Edward Beeby, 1977) [3].

Вирізняють оцінювання результатів навчання й оцінювання для навчання. У першому варіанті це сумативне оцінювання, у другому – формувальне оцінювання. Формувальне або формативне, формуюче, формаційне оцінювання називають ще оцінюванням для поліпшення навчання [4].

О. Локшина на основі аналізу тлумачень поняття «формувальне оцінювання» зарубіжними вченими Ф. Перрену, Б. Коуві та Б. Беллом, П. Блеком cформулювала концепт: «Формувальне оцінювання розуміється як інтерактивне оцінювання учнівського прогресу, що дає змогу вчителям визначати потреби учнів, адаптуючи до них процес навчання» [4].

У 1998 році П. Блек і Д. Уільям проаналізували 21 дослідження і близько 580 статей та розділів книг про вплив формувального оцінювання на досягнення учнів. Вони з'ясували, що «інновації, спрямовані на впровадження практики формативного оцінювання, ведуть до істотних результатів навчання». Результати дослідження були представлені у праці «Чорний ящик: що там усередині? Оцінювання знань учнів як засіб підвищення ефективності навчально-виховного процесу» [5].

Учені виокремили такі компоненти успішного застосування формувального оцінювання: забезпечення вчителем ефективного зворотного зв’язку з учнями; активна участь учнів/учениць у процесі власного навчання; корегування процесу навчання з урахуванням результату оцінювання; визнання вагомого впливу оцінювання на мотивацію та самоутвердження учнів, які, своєю чергою, впливають на навчання; уміння учнів оцінювати свої знання самостійно.

Таким чином, формувальне оцінювання дозволяє учням відстежувати та контролювати свій особистий прогрес і планувати подальші кроки при взаємодії з учителем. Для вчителів формувальне оцінювання означає бути поруч із учнями та налаштовувати їх на успіх. Учителі використовують інформацію про оцінювання, щоб скоригувати навчання та переконатися, що учні виконують вірно розуміють і виконують завдання. Коли учителі регулярно залучають студентів до збору та перегляду інформації про їх навчання, вони допомагають учням стати більш відповідальними та незалежними. Формувальне оцінювання сприяє розвитку в учнів метакогнітивних навичок, тобто вміння планувати, регулювати, аналізувати власну навчальну діяльність, визначати причини труднощів та можливі шляхи їхнього подолання, що, зі свого боку, розвиває внутрішню мотивацію. Це стає можливим, зокрема, завдяки концентрації уваги на процесі та цілях навчання, орієнтації на результат, застосуванню технік самооцінювання і взаємооцінювання.

Засади формувального оцінювання[ред. | ред. код]

Для успішного застосування формувального оцінювання навчальний процес має бути організований у такий спосіб, щоби спонукати кожного учня бути активним його учасником, а не пасивним “отримувачем” знань і оцінок. Має бути створена така атмосфера навчання, за якої учні не бояться “йти на ризик” – ставити запитання, робити помилки й показувати, чого вони ще не вміють або не знають. [1]

Елементи формувального оцінювання[ред. | ред. код]

Формувальне оцінювання як “оцінювання для навчання” складається з певних елементів, серед яких насамперед:

  • вироблення зрозумілих учням цілей на певний період навчання;
  • надання й отримання учнями конструктивного зворотного зв’язку щодо їхніх навчальних досягнень відповідно до визначених цілей;
  • коригування вчителем навчального процесу відповідно до результатів і навчального поступу учнів.[1]

Роль формального оцінювання в навчальному процесі[ред. | ред. код]

Формувальне оцінювання допомагає дітям ідентифікувати свої сильні та слабкі сторони, зосередитися на тих навичках, що потребують удосконалення. Мета формувального оцінювання – не лише підсумовувати навчання дитини в балах, але і знайти спосіб покращити ефективність уроків. Контроль за результатами роботи частково передається учневі, адже завдяки визначеним критеріям оцінювання учні:

  • знають і розуміють своє завдання;
  • стають відповідальними за власне навчання;
  • вільно ставлять запитання та можуть розраховувати на поважливе ставлення;
  • знають, що робити, щоби покращити якість своєї роботи;
  • почуваються важливими і впевненими. [6]

Для вчителів - це покращення результатів роботи. Вчитель постійно спостерігає та аналізує, які методики спрацьовують у конкретному класі, а що взагалі не працює; які інструменти підвищують ефективність навчання учнів; які думки та теми обговорюються в класі (а отже, хвилюють учнів). До того ж так формуються довірливі та поважливі стосунки між дітьми та вчителем. Як результат – комфортна атмосфера в класі. Отже, формувальне оцінювання:

  • не банальна оцінка: це фокус на труднощах й допомога для кращого розуміння матеріалу;
  • забезпечення вчасного фідбеку (зворотного зв’язку) як для учнів, так і для вчителя;
  • допомога учням у виявленні та сприйнятті їхніх сильних та слабких сторін;
  • допомога вчителям у визначенні матеріалу, складного для учнівського сприйняття. [6]

Цінність формувального оцінювання[ред. | ред. код]

Формувальне оцінювання є однією з найефективніших досліджених стратегій підвищення рівня навчальних досягнень учнів за висновками міжнародних науковців та експертів, зокрема, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). [7] На системному рівні послідовне впровадження й застосування формувального оцінювання сприяє рівному доступу до якісної освіти, оскільки допомагає учням, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу, досягати кращих результатів навчання. Цей різновид оцінювання розвиває в учнів уміння вчитися, а отже – сприяє реалізації ціннісного орієнтиру щодо навчання протягом життя. Учителі, які застосовують техніки формувального оцінювання, виявляються краще підготовленими до індивідуалізації навчання відповідно до потреб учнів. [6]

Отже, цінність формувального оцінювання в тому, що воно підвищує мотивацію, розвиває вміння вчитися та допомагає учням досягати кращих результатів навчання.

Статтю «Формувальне оцінювання» створено в рамках конкурсу «Вікіпедія для школи»
(1 жовтня — 30 листопада 2023 року)
  1. а б в Що таке формувальне оцінювання, чому воно потрібне учням і які основні виклики | Нова українська школа (укр.). 10 червня 2021. Процитовано 30 листопада 2023.
  2. ShieldSquare Captcha. www.kmu.gov.ua (англ.). Процитовано 30 листопада 2023.
  3. Ступак, Кирило Євгенович. Розвиток системи іншомовної освіти у Фінляндії (друга половина ХХ – початок ХХІ ст.). Процитовано 30 листопада 2023.
  4. а б Пинская М.Р. Самозанятые граждане: налоговые риски государства и способы управления. Налоги и налогообложение. Т. 6, № 6. 2018-06. с. 16—30. doi:10.7256/2454-065x.2018.6.26024. ISSN 2454-065X. Процитовано 30 листопада 2023.
  5. Black, Paul; Wiliam, Dylan (2010-09). Inside the Black Box: Raising Standards through Classroom Assessment. Phi Delta Kappan. Т. 92, № 1. с. 81—90. doi:10.1177/003172171009200119. ISSN 0031-7217. Процитовано 30 листопада 2023.
  6. а б в Формувальне оцінювання: про його інструменти та користь від педагогині з Канади | Нова українська школа (укр.). 30 вересня 2022. Процитовано 30 листопада 2023.
  7. Організація економічного співробітництва та розвитку. Вікіпедія (укр.). 13 травня 2023. Процитовано 30 листопада 2023.