Франсішку Жозе Тенрейру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франсішку Жозе Тенрейру
Народився 20 січня 1921(1921-01-20)
Сан-Томе, Сан-Томе і Принсіпі
Помер 31 грудня 1963(1963-12-31) (42 роки)
Лісабон, Португалія
Країна  Сан-Томе і Принсіпі
Діяльність письменник, поет, географ
Вчителі Orlando Ribeirod

Франсішку Жозе Тенрейру ді Васкіш (порт. Francisco José Tenreiro; 20 січня 1921—1963) — поет, географ і соціолог Сан-Томе і Принсіпі в колоніальну епоху[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Ще в підлітковому віці Тенрейру був одним із засновників оглядача Кабо-Верде Claridade. Літературний журнал антиколоніальної спрямованості був заснований в 1936 році переважно жителями островів Зеленого Мису (Кабо-Верде) Мануелом Лопешем, Балтазаром Лопешем да Сілвою, Мануелом Феррейрою, Антоніу Ауреліо Гонсалвішем, Жоржі Барбосою і Даніелом Філіпі.

У вищій школі колоніальної адміністрації (Escola Superior de Administração Colonial) вивчав географію під керівництвом Орланду Рібейру, що спонукав його до написання докторської дисертації про рідний острів Тенрейру[2]. Потім навчався в Лондоні і у Вищому інституті зарубіжних соціальних наук і політики (Instituto Superior de Ciências Sociais e Política Ultramarina), нині відомому як Інститут високих наук і політики (Instituto Superior de Ciências Sociais e Políticas ISCSP) Лісабонського університету[3]. У 1961 році отримав ступінь на філософському факультеті Лісабонського університету, де став доцентом.

Був депутатом Національних зборів Португальської Республіки від острова Сан-Томе.

Помер у 1963 році в Лісабоні.

Творчість[ред. | ред. код]

Тенрейру друкувався в газетах і оглядах зі статтями і нарисами на тему утиску корінного населення в умовах колоніального правління, а також проблем чорної діаспори в Португалії і в усьому світі.

У своїй поезії також виступав проти соціальної та расової несправедливості. У збірці віршів «Острів Святого Імені» (1942) спробував перетворити сучасну йому поезію португальських колоній з європеїзованої і лише стилізованої «під Африку» в справді африканську, близьку за формою і змістом народної африканської поезії. Для поезії Тенрейру характерне усвідомлення спільності темношкірого населення різних країн світу разом з мотивом їх трагічної роз'єднаності. Зокрема, йому належить знаменитий вірш "Чорні всього світу" ("Негри з різних країн світу", Negro de todo o mundo).

Він називав своїми братами афроамериканців Луї Армстронга і Ленгстона Хьюза (якому присвятив вірш «Фрагмент блюзу»), сенегальців Шейха Анта Діопа і Леопольда Сенгора. У його творчості відчувався вплив кубинського поета Ніколаса Гільєна, португальського Фернандо Пессоа, бразильського Жоржі ді Ліми. Ангольський поет, соціолог і політичний діяч Маріу Пінту де Андраде назвав його «рупором негрів усього світу».

Тенрейру писав пісні, романси, романсейро (цикли романсів), сокопе (народний різновид пісні-танцю). У португальський текст нерідко вводив словосполучення і фрази місцевою креольською говіркою форру, надаючи своїм твори африканські ритми. Окремі його вірші перекладені на іншими мовами.

Брав участь у русі португальських неореалістів з моменту його появи[4].

Спадщина[ред. | ред. код]

Тенрейру вважається одним з найбільших і найвпливовіших авторів у країні.

На його честь названа літературна премія Сан-Томе і Принсіпі, а також зал і культурний центр у Національній бібліотеці Сан-Томе і Принсіпі[5].

З грудня 2008 року до кінця 2017 року на банкноті в 100000 добр містився його портрет.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Biography of Francisco José Tenreiro (порт.). Lusofônia. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 10 грудня 2021.
  2. Revista COLÓQUIO/Letras n.º 53 (Janeiro de 1980). Três romances das ilhas (Three Novels From the Islands), p. 35.
  3. Francisco José Tenreiro (1921-1963) (порт.). Antônio Miranda.
  4. Revista Colóqui/Letras n.º 110/111 (Julho de 1989). Questões da Formação das literaturas africanas de língua portuguesa (Questions on the Formation of African Literature in the Portuguese Language), p. 68.
  5. Cristóvão, Fernando (2006). Dicionário Temático da Lusofonia. Texto Editores, Lisbon, Luanda, Praia and Maputo. с. 152. ISBN 972-47-2935-4.