Х'ю Кервен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Х'ю Кервен
Народився 1500
Bamptond, Іден[d], Камбрія, Англія
Помер 1 листопада 1568 або 1 жовтня 1568
Swinbrookd, Swinbrook and Widfordd, Західний Оксфордширd, Оксфордшир, Англія
Поховання Church of St John the Baptist, Burfordd
Національність англійці
Місце проживання Westmorlandd
Діяльність священник, суддя
Alma mater Кембриджський університет
Посада Dean of Herefordd і Roman Catholic Archbishop of Dublind
Конфесія англіканство і католицька церква[1]
Внучатий племінник Х’ю Кервена - Річард Бенкрофт, архієпископ Кентерберійський і «наглядач» Біблії короля Якова.
Брейсноус-Коледж 1678 року.
Церква Святого Джона (Івана) в Берфорді.

Х’ю Кервен (бл. 1500 — 1 листопада 1568) — відомий ірландський та англійський церковний і державний діяч, політик. Володів посадами архієпископа Дубліна, лорд-канцлера Ірландії з 1555 по 1567 рік, єпископа Оксфорда до своєї смерті в листопаді 1568 року. Деякі історичні джерела та публікації, включно з Оксфордським словником національної біографії 1911 року, випадково сплутали його з Річардом Карвеном, капеланом короля Англії Генріха VIII.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Х’ю Кервен Народився в Бамптоні, Камбрія, він отримав освіту в Брйсноус-Коледжі (англ. - Brasenose College), Оксфорд. Він мав принаймні двох братів, Крістофера та Джеймса Кервенів. Джеймс Кервен був дідом Річарда Бенкрофта, архієпископа Кентерберійського та «наглядача» Біблії короля Якова – першої публікації Біблії англійською мовою.

Кар’єра[ред. | ред. код]

У лютому 1528 року Х’ю Кервен отримав наукову ступінь магістра канонічного права, а в 1532 році ступінь магістра мистецтв. У 1533 році його призначили ректором у школи Ферібі, графство Лінкольншир. Наступного року Англія розірвала стосунки з католицькою церквою й утворила англіканську церкву, головою якої був проголошений король Англії Генріх VIII, а не Папа Римський. У 1541 році Х’ю Кервен став деканом Герефорда, після чого обійняв ряд адміністративних посад. Коли Марія І Тюдор стала королевою в Англії в 1555 році, він різко зміним релігійні і політичні погляди, погодився з відновленням католицизму. Номінований римо-католицьким архієпископом Дубліна, він був освячений 8 вересня 1555 року Едмундом Боннером. Він також був призначений лордом-канцлером Ірландії, а в 1557 році служив лордом-суддею Ірландії під час відсутності лорда-заступника Ірландії, графа Сассексського.

Коли Єлизавета І Тюдор зішла на трон Англії в 1558 році, лише п’ять ірландських єпископів прийняли Релігійну угоду, одним із них був Х’ю Кервен, що знову різко змінив політичні і релігійні погляди. Він залишався архієпископом Дубліна і лордом-канцлером Ірландії до 1567 року, але був звинувачений у «моральному правопорушенні» Х’ю Брейді та Адамом Лофтусом, очевидно, через його небажання впроваджувати ключові релігійні реформи. Х’ю Кервен страждав на параліч, і погане здоров’я ускладнювало виконання його обов'язків. У 1564 році він отримав посаду синекура для свого племінника Річарда Бенкрофта в соборі Святого Патріка, Дублін. Сучасники назвали його «безмовним і безглуздим», йому нарешті дозволили піти у відставку в червні 1567 року, коли він став єпископом Оксфорда.

Смерть[ред. | ред. код]

Він помер у своєму домі в Свінбруку в жовтні 1568 року і був похований у церкві Святого Іоанна Хрестителя, Берфорд. Оксфордська єпархія залишалася вакантною до 1589 року, коли єпископом став Джон Андерхілл.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cranfield, Nicolas S (2008). Bancroft, Richard (Online ed.). Oxford DNB.
  • Walshe, Helen Coburn (2008). Curwen [Coren], Hugh. Oxford DNB.
  • Murray, James (2009). Enforcing the English Reformation in Ireland: Clerical Resistance and Political Conflict in the Diocese of Dublin, 1534 - 1590. Cambridge University Press. ISBN 978-0521770385.
  • John D'Alton, Memoirs of the Archbishops of Dublin (Dublin, 1838).
  1. Catholic-Hierarchy.orgUSA: 1990.