Хлопчик на ім’я Різдво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хлопчик на ім’я Різдво
англ. A Boy Called Christmas
Жанр фентезійний фільм, екранізація роману[d] і різдвяний фільмd
Режисер Gil Kenand
Продюсер Graham Broadbentd і Peter Czernind
Сценарист Ол Паркерd
У головних
ролях
Джим Бродбент, Zoe Collettid, Саллі Гокінз, Міхіль Хаусман, Тобі Джонс, Меггі Сміт, Руне Темте, Indica Watsond, Крістен Віг, Стівен Мерчант і Henry Lawfulld
Композитор Dario Marianellid
Тривалість 106 хв.[1]
Мова англійська
Країна  Велика Британія
IMDb ID 10187208

«Хлопчик на ім'я Різдво» — британський різдвяний фантастичний фільм 2021 року, знятий Гілом Кенаном за сценарієм Ола Паркера та Кенана, заснований на однойменній книзі Метта Гейґа 2015 року.

26 листопада 2021 року компанія StudioCanal поширила фільм вийшов у Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Німеччині та Китаї[2], тоді як 24 листопада 2021 року Netflix випустив фільм у міжнародний прокат[3][4]. Фільм отримав позитивні відгуки критиків.

У Сполученому Королівстві фільм був класифікований як «Sky Original» і став доступним для перегляду на Sky Cinema та трансляції на потоковому сервісі Sky NOW.

Сюжет[ред. | ред. код]

Напередодні Різдва Андреа, Моппет і Патрік, чия мати нещодавно померла, а батько їде по терміновій справі на роботу, передаються під опіку тітоньці Рут, старій жінці, яка намагається розважити дітей, розповідаючи казку про Різдво.

13-річний Ніколас і його батько Джоел, дроворуб, живуть у лісі. Мати Ніколаса померла два роки тому, її з'їв ведмідь, і Ніколас щовечора намагається розрадитися, згадуючи легенду про місце під назвою Альвгельм, де дівчина знайшла чарівне місце, населене ельфами, які допомогли їй пережити зиму. Одного разу вночі миша намагається вкрасти трохи їжі, але Ніколас рятує їй життя. Він називає мишу Мійкою та намагається навчити її говорити.

Одного разу король кличе своїх підданих і обіцяє велику винагороду, якщо хтось знайде предмет, який принесе королівству надію. Щоб спробувати знайти Альвгельм, Джоел приєднується до групи мисливців. Джоел залишає Ніколаса під опікою тітки Карлотти, егоїстичної жінки, яка робить життя Ніколаса нещасним.

Ніколас знаходить карту, яка підтверджує існування Альвгельма, тому він вирішує відправитися на Крайню Північ, щоб знайти свого батька та дати йому карту. Під час подорожі Ніколас дізнається, що Мійка навчилася говорити, і це дає надію на продовження його пошуків. Коли вони досягають Півмісячного лісу, північний олень, якого Ніколас назвав Блітцен, дозволяє Ніколасу сісти на нього.

Трійця досягає Альвгельма, але не знаходить там нічого, крім ножа Джоела. Ніколас втрачає надію і падає. Його знаходять Маленький Нуш і батько Топо. Батько Топо дає Ніколасу «заклинання надії», яке дозволяє йому одужати. Батько Топо повідомляє йому, що він знаходиться в Альвгельмі, але це видно лише людям, які вірять у це місце.

Ніколас може побачити це місце після того, як повірив в ельфів, і намагається залишитися в місті. Він дізнається, що група людей, включаючи Джоела, викрала маленького ельфа на ім'я Маленький Кіп. Ніколаса засуджують до з'їдання тролем у Темній вежі. За допомогою юної феї на ім'я Правда Піксі Ніколасу вдається втекти. Тоді він вирішує спробувати знайти групу Джоеля та прояснити непорозуміння.

У лісі Ніколас знаходить групу мисливців і Маленького Кіпа, але він потрапляє в пастку мисливців і виявляє, що його батько разом з ними. Джоел змінив своє рішення і придумав план. Він звільняє Ніколаса, Маленького Кіпа та Блітцена, і вони тікають від мисливців. Блітцен не може підняти сани з Джоелем, тому він вирішує пожертвувати собою, щоб дозволити тріо полетіти.

Ніколас з Маленьким Кіпом повертається до Альвгельма, і він може вчасно привести маленького ельфа, щоб запобігти покаранню Батька Топо. Батьки маленького Кіпа нагороджують Ніколаса традиційним виготовленням іграшок ельфів. У Ніколаса виникає ідея, і він змушує всіх ельфів створити щедрі подарунки з іграшок і цукерок. Ніколас збирається покатати Блітцена з подарунками, коли він стикається з Матір'ю Водол. Вона бачить медальйон, який він несе з собою, на якому зображено портрет її матері, показуючи, що дівчина, яка в легенді досягла Альвгельма, є не ніким іншою, як матір'ю Ніколаса.

Потім мати Водол розповідає йому про те, як вона втратила віру в людей, коли в цьому місці поширилися новини, що чоловіки (включаючи Джоела) забрали Маленького Кіпа. Ніколас розповідає їй, що його мати завжди пам'ятала, як радісно було в Альвгельмі.

Одного вечора Ніколас повертається до королівства і показується королю, пропонуючи одну з іграшок. Збентежений король запитує його про значення подарунка, що спонукає Ніколаса провести його по всіх будинках у королівстві, щоб залишити іграшки для дітей, намагаючись не турбувати їх. Король зворушений і вирішує йому допомогти.

Закінчуючи розповідь, тітка Рут пояснює дітям сенс вчинків Ніколаса, і вона відчула, що один із них уже змирився з долею матері і вчиться з цим жити. Діти вже уявляють хлопчика Сантою Клаусом. Батько дітей повертається і, на свій подив, бачить, що вітальня завалена різдвяними прикрасами та подарунками. Потім тітка Рут залишає місце і кидає петарду в кінцевій сцені, виявляючи себе Правдивою Піксі.

Виробництво[ред. | ред. код]

У травні 2016 року було укладено угоду про екранізацію книги Blueprint Pictures і StudioCanal. Сценарій мав написати Ол Паркер.[5][6]

У квітні 2019 року стало відомо, що Гіл Кенан буде режисером фільму, а серед акторського складу — Джим Бродбент, Саллі Гокінс, Меггі Сміт і Крістен Віг. Зйомки почалися того ж місяця, виробництво проходило в Лапландії, Фінляндії, Чехії, Словаччині та Лондоні.[7][8]

Поширення[ред. | ред. код]

26 листопада 2021 року компанія StudioCanal поширила фільм у Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, Франції, Німеччині та Китаї[2], тоді як 24 листопада 2021 року Netflix випустив фільм в інших країнах[3][4].

Рецензії[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes рейтинг схвалення фільму становить 83 % на основі 30 рецензій із середнім рейтингом 6,70/10. Критичний консенсус сайту говорить: «Хлопчик на ім'я Різдво пропонує мало сюрпризів, але компенсує брак оригінальності великою порцією привабливого святкового настрою».[9] На Metacritic фільм отримав середньозважену оцінку 66 зі 100 на основі 5 критиків, що означає «загалом схвальні відгуки».[10]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Cannon, Nicholas (26 листопада 2021). 'A Boy Called Christmas' — release date, cast, plot and everything we know about this new movie. What to Watch. Процитовано 27 грудня 2021.
  3. а б StudioCanal, Netflix and Blueprint Pictures – A BOY CALLED CHRISTMAS. Netflix Media Center. Процитовано 27 грудня 2021.
  4. а б Netflix Jumps Into Holiday Season With Teaser for 'A Boy Called Christmas'. The Hollywood Reporter. 6 жовтня 2021. Процитовано 27 грудня 2021.
  5. Studiocanal, Blueprint team for Matt Haig's 'A Boy Called Christmas. Процитовано 27 грудня 2021.
  6. Jaafar, Ali (16 травня 2016). 'The Best Exotic Marigold Hotel's Ol Parker To Adapt 'A Boy Called Christmas' For Studio Canal, Blueprint – Cannes. Deadline Hollywood. Процитовано 27 грудня 2021.
  7. Wiseman, Andreas (15 квітня 2019). 'A Boy Called Christmas': Kristen Wiig, Maggie Smith, Sally Hawkins Among Cast For Studiocanal, Netflix & Blueprint Movie. Deadline Hollywood. Процитовано 27 грудня 2021.
  8. A Boy Called Christmas Retrieved 27 December 2021.
  9. A Boy Called Christmas, Rotten Tomatoes, Fandango Media, процитовано 27 грудня 2021
  10. A Boy Called Christmas reviews, Metacritic, Red Ventures, процитовано 27 грудня 2021

Посилання[ред. | ред. код]