Хлорокок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Зелені водорості (Chlorophyta)
Клас: Протококові (Protococcophyceae)
Порядок: Хлорококальні (Chlorococcales)
Рід: Хлорокок (Chlorococcum)
Посилання
Вікісховище: Chlorococcum
EOL: 11593
ITIS: 5648
NCBI: 44649

Хлорокок (лат. Chlorococcum) — рід одноклітинних зелених водоростей класу протококові (Protococcophyceae), порядку хлорококальні (Chlorococcales).

Клітини мають округлу, кулеподібну форму, за своєю структурою нагадують Chlamydomonas, але джгутики відсутні, а також немає пульсуючої вакуолі. Водорості зустрічаються одноклітинні, однак іноді утворюють колонії. Складаються з тонкої оболонки із зеленим вмістом, часом додатково містять помаранчевий або червоний пігмент.

Їх можна зустріти у вигляді зеленого нальоту на корі дерев і на дерев'яних конструкціях. А також часто зустрічаються у лісових ґрунтах, в прісних водоймах та ефемерних водоймах.

Розмноження відбувається статевим (ізогамія) та нестатевим (зооспорами) способом. При нестатевому розмноженні вміст клітини повторним поділом розпадається на кілька овальних зооспор, кожна з котрих має по 2 війки. Статевий процес у більшості видів роду ізогамний, життєвий цикл гаплофазний із зиготичною редукцією (у одного з видів — Chlorococcum diplobionticum — диплофазний з гаметичною редукцією).

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]