Хліб ґвдовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хліб ґвдовський
Походження  Республіка Польща
Необхідні компоненти тісто

Хліб ґвдовський — різновид хліба, регіональний хлібобулочний продукт, характерний для гміни Щецинек, 5 вересня 2013 року занесений до польського переліку традиційних продуктів (заявниками були Данута та Лех Шлаз)[1].

Історія[ред. | ред. код]

Традиція випічки хліба ґвдовського датується від 1945 року, коли з Островця Свентокшиського до Жултинця прибула родина, в якій жінки, за їх власним рецептом, пекли хліб (житній і пшенично- житній). Цей рецепт походив з періоду Першої світової війни. Піч, в якій робили випічку, називали «хлібовником» (пол. chlebownikiem). З 1954 року хліб ґвдовський випікався жителями Ґвди Великої. У 60-х роках XX століття тісто і триденну закваску виготовляли в дерев'яних мисках і каструлях, а весь процес займав майже добу. Хлібопечі, що використовуються для випікання (200 °C), були побудовані в 30-х роках XX століття. Ґвдовський хліб не пліснявіє, але засихає, а залишки придатні для годування тварин[1][2].

Різні місцеві звичаї були пов'язані з випіканням Ґвдовського хліба, які весь час практикуються, наприклад, жодна чужа людина не могла бути у приміщенні поки виконується робота, а до печі буханки хліба кладе господиня[1].

Характеристика[ред. | ред. код]

Буханка ґвдовського хліба має грубу шкіру, посипану маком. У розрізі видно насіння соняшнику та льону (або лише лляне насіння). Хліб має трохи солоний, кислий смак, а запах інтенсивний з натяком на характерну кислоту. Після випікання хліб глазурують борошном, змішаним з водою, і кладуть на листя хрону або капусти[3].

Призи та нагороди[ред. | ред. код]

У 2012 році ґвдовський хліб зайняв перше місце на конкурсі «Наша кулінарна спадщина — смаки регіонів» (Познань) у категорії продуктів та препаратів рослинного походження[1].

Див. також[ред. | ред. код]

До переліку традиційних продуктів також входять ґвдовські паштетики[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Agnieszka Kołodziej, Produkty tradycyjne województwa zachodniopomorskiego, Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Szczecin, 2013, s. 28, ISBN 978-83-88664-18-2.
  2. Culinary Hertiage, Handel Obwoźny Lech Szlaz[недоступне посилання].
  3. Głos Koszaliński, Chleb chrupiący tradycją. Nowy produkt regionalny spod Szczecinka.
  4. Pomorze Zachodnie, Chleb gwdowski — wyrób tradycyjny, Lech Szlaz.