Христовий Микола Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Микола Олесійович Христовий (*1897, Паськівка Решетилівської волості (нині Решетилівський район на Полтавщині. — †1937, тюрма НКВД СРСР) — український політик націонал-комуністичного табору, журналіст.

Жертва сталінського терору.

Біографія[ред. | ред. код]

В добу Української революції 1917—1921 працював одним з редакторів газети «Боротьбист» — офіційного органу Полтавської губернської організації Української партії комуністів-боротьбистів. Нібито був родичем відомого повстанського отамана Леонтія Христового, що стало одною з причин його арешту органами НКВД СССР.

1937 проживав на хуторі Козуби Великокобеляцької сільської ради Новосанжарського району та був далекий від будь-якого політичного життя. У кримінальній справі, яка зберігається в Управлінні СБУ в Полтавській області, фігурує як брат отамана Леонтія Христового. Можливо це було його єдиним гріхом перед окупаційною більшовицькою владою, яка невдовзі закатувала Христового у тюрмі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ревегук В. Отамани Полтавського краю — борці за волю України. Нариси з історії. — Полтава: «Дивосвіт», 2011. С.146-147.