Художньо-меморіальний музей Устияновичів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художньо-меморіальний музей Устияновичів
49°42′43″ пн. ш. 24°04′22″ сх. д. / 49.71194° пн. ш. 24.07278° сх. д. / 49.71194; 24.07278
Типмузей
Статус спадщинипам'ятка історії місцевого значення України
Країна Україна
Адресасело Вовків, Львівська область, Україна
Засновано29 вересня 1991
Відкрито29 вересня 1991
ДиректорСмоляна Наталя Василівна
Художньо-меморіальний музей Устияновичів. Карта розташування: Україна
Художньо-меморіальний музей Устияновичів
Художньо-меморіальний музей Устияновичів (Україна)
Мапа

CMNS: Художньо-меморіальний музей Устияновичів у Вікісховищі

Художньо-меморіальний музей Устияновичів — освітньо-культурний заклад, що розташований у селі Вовків Львівського району Львівської області. Музей був відкритий 29 вересня 1991 року як філія Національного музею у Львові. Розташований музей у будинку колишньої плебанії — службового приміщення для священиків місцевої церкви, які впродовж багатьох років мешкали зі своїми родинами. В цій хаті, в родині священика Миколи Устияновича — знаного письменника та поета, народився Корнило Устиянович — відомий український художник та громадський діяч.

Умовно експозицію музею можна розділити на три частини: розділ, присвячений Миколі Устияновичу; розділ, де представлені матеріали про Корнила Устияновича та копії його картин («Шевченко на засланні», «Мазепа на переправі», «Бойківська пара», «Автопортрет» тощо), та матеріали, які розповідають про діяльність Франтішека Ржегоржа — чеського етнографа, якого називають «апостолом слов’янського єднання».

Територія музею — 1 гектар старого саду з фруктовими деревами, травами та квітами. Криниця на музейному подвір'ї є найглибшою в селі. У дерев'яному шпихлірі — колишньому приміщенні для збереження зерна — нині розташована етнографічна експозиція: народний одяг, ужиткові знаряддя праці, прялки, веретена, лампи, посуд, скрині та інше. Світлиця — частина колишньої стодоли — є приміщенням для виставок, творчих зустрічей, конференцій. Особливу атмосферу музею творить кухня в хаті-плебанії з давньою піччю — місце, де можна випити чаю чи молока, спекти яблуко з місцевого саду.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Наталя Пристанська Історія одного музею // Голос Народу. — № 23 (1464). — 2014. — 22 травня. — С. 3.
  • Музей-садиба Устияновичів. ua-travel.info. Архів оригіналу за 23 жовтня 2019. Процитовано 12 червня 2022.
  • Художньо-меморіальний музей Устияновичів. ridna.ua. Рідна країна. Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 12 червня 2022.