Центр національного спротиву

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центр національного спротиву
Емблема Центру національного спротиву
Країна  Україна
Вид ЗСУ Збройні сили
Тип спеціальні сили
Роль підготовка членів національного спротиву
Вебсайт sprotyv.mod.gov.ua

Центр національного спротиву (ЦПС) — підрозділ при Командуванні Сил спеціальних операцій Збройних сил України, який навчає цивільне населення методам спротиву окупантам та організовує цей спротив на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України.

ЦНС запрацював наприкінці лютого 2022 року, з початком російського вторгнення в Україну[1][2], та на початку своєї діяльності акцентував увагу на тимчасово окупованих територіях[3].

Правові основи[ред. | ред. код]

Центр нацспротиву діє в рамках Закону України «Про основи національного спротиву», який був ухвалений 16 липня 2021 року[4] і вступив у дію 1 січня 2022 року[5]. Згідно із Законом, національний спротив — це сукупність заходів, які включають територіальну оборону, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву.

Центр в інтернеті[ред. | ред. код]

На сайті Центру розміщено довідковий матеріал та посібники з рекомендаціями ведення різних форм боротьби з окупантами — як зі зброєю, так і ненасильницькі форми спротиву. Крім того, на порталі можна знайти низку просвітницьких матеріалів з тактичної медицини, кібербезпеки, тактики, розвідки тощо[6]. Центр систематично повідомляє новини з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та підтримує контакт із населенням, яке проживає на ТОТ України[7].

Центр має свій канал в YouTube, де публікуються новини або відеоінструкції для партизанів[8].

Інформаційна робота[ред. | ред. код]

20 липня 2022 року Центр національного спротиву опублікував інформацію про російських військових із 83 окремої десантно-штурмової бригади (військова частина 71289, пункт постійної дислокації — місто Уссурійськ Приморського краю), які здійснили воєнні злочини в місті Буча поблизу Києва.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні запрацював сайт Центру національного спротиву. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 22 липня 2022.
  2. В Україні запрацював офіційний сайт Центру національного спротиву. gur.gov.ua. Процитовано 22 липня 2022.
  3. - Центр національного спротиву. sprotyv.mod.gov.ua (укр.). 1 березня 2022. Процитовано 22 липня 2022.
  4. Про основи національного спротиву. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 22 липня 2022.
  5. Набув чинності закон про національний спротив. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 22 липня 2022.
  6. Як чинити спротив окупантам – бійці ССО розробили практичний порадник. Українська правда (укр.). Процитовано 22 липня 2022.
  7. Спротив окупації. Окупанти не можуть знайти студентів у свої псевдоуніверситети, а місцеві продовжують поширювати українську символіку. tyzhden.ua. Процитовано 22 липня 2022.
  8. Центр національного спротиву - YouTube. www.youtube.com. Процитовано 22 липня 2022.
  9. ССО отримали дані про “бучанських катів” - уссурійську десантно-штурмову бригаду. Українська правда (укр.). Процитовано 22 липня 2022.