Церемонійні Фудзівара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церемонійні Фудзівара
Герб роду
Рід Церемонійні Фудзівара
Титул асон
Період періоди Нара і Хейан
Держава Японія
Родоначальник Фудзівара но Фусасакі
Споріднені роди Південні Фудзівара
Північні Фудзівара
Столичні Фудзівара
Релігійна діяльність буддизм
синтоїзм

Церемонійні Фудзівара або Сікіке (яп. 藤原式家 або яп. 式家) — аристократичний рід середньовічної Японії, одна з гілок клану Фудзівара. Найбільшого впливу досяг у 1-й половині IX століття.

Історія[ред. | ред. код]

Засновником роду став третій син Фудзівара но Фухіто — Фудзівара но Умакаі. Напочатку 720-х років обіймав посаду Міністра церемоній, звідси походить назва роду Церемонійних Фудзівара. Спільно зі своїми 3 братами, що стали засновниками родів Південні Фудзівара, Північні Фудзівара і Столичні Фудзівара успішно боровся проти так званої імператорської партії в Дайдзьокані (Вищій державній раді). У 729 році вони досягли перемоги, але смерть братів у 737 році внаслідок масштабної епідемії віспи завдало удару Фудзівара. Після смерті Умакаі, його нащадки вступили у боротьбу за владу з імператорською партією.

Старший син Умакаі — Фудзівара но Хіроцугу — став першою жертвою послаблення усього клану Фудзівара. До влади в дайдзьокані прийшли їх вороги, в результаті чого Хіроцугу опинився у фактичному засланні. У 740 році він повстав на о. Кюсю, але зазнав поразки й загинув. Це на деякий час послабило рід Церемонійних Фудзівара. Лише наприкінці життя у 777 році брат Хіроцугу — Йосіцугу досяг міністерської посади (у 777 році).

З кінця VIIIстоліття відбувається відновлення позицій роду. Фудзівара но Цанецуґу у 784—785 роках керував зведення нової столиці Наґаока-кьо.Втім найбільшої потуги Церемонійні Фудзівара досягли за часи Фудзівара но Оцуґу, який протягом 820—840-х років керував Дайдзьоканом й визначав політику усієї держави. після його смерті Церемонійні Фудзівара поступилися впливом Північним Фудзівара.

Визначні представники[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hall, John Whitney. The Cambridge History of Japan. Cambridge: Cambridge University Press, 1988.
  • Nussbaum, Louis-Frédéric and Käthe Roth. (2005). Japan Encyclopedia. Cambridge: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01753-5; OCLC 58053128