Церква святих Косми і Даміана (Бортне, православна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник культури Малопольського воєводства[1]: реєстраційний номер А-44 від 3 березня 2006 року.

Церква святих Косми і Даміана
49°33′ пн. ш. 21°19′ сх. д. / 49.550° пн. ш. 21.317° сх. д. / 49.550; 21.317Координати: 49°33′ пн. ш. 21°19′ сх. д. / 49.550° пн. ш. 21.317° сх. д. / 49.550; 21.317
Тип споруди православний храм
Розташування  Республіка ПольщаБортне
Будівельна система деревина
Належність Польська православна церква
Єпархія Перемишльсько-Новосончівська єпархія
Стан об'єкт культурної спадщини Польщі[2]
Епонім Святі Кузьма і Дем'ян
Церква святих Косми і Даміана (Бортне, православна). Карта розташування: Польща
Церква святих Косми і Даміана (Бортне, православна)
Церква святих Косми і Даміана (Бортне, православна) (Польща)
Мапа
CMNS: Церква святих Косми і Даміана у Вікісховищі
Інтер'єр церкви
Поклінний хрест, присвячений переходу лемків у православ'я. На хресті розміщено напис польською мовою: «Честь і слава Богу! Стали членами Православної церкви в Бортне, повернувшись із Унії. 17 березня 1928 року»

Церква святих Косми і Даміана (пол. Cerkiew Świętych Kosmy i Damiana) — православна церква, яка перебуває в селі Бортне, гміна Сенкова, Горлицький повіт, Малопольське воєводство, Польща. Парафія входить до складу Перемишльсько-Горлицької єпархії Польської православної церкви. Освячена на честь святих Косми і Даміана. Архітектурний пам'ятник Малопольського воєводства, входить до переліку об'єктів туристичного маршруту «Шлях дерев'яної архітектури».

Історія[ред. | ред. код]

Церква була побудована в 1928 році в характерному стилі лемківської дерев'яної архітектури після того, як частина жителів села перейшла в православ'я під час так званої Тилявської схизми. 14 листопада 1928 року, в день пам'яті святих Косми і Даміана, відбулося її освячення.

3 березня 2006 року церква була внесена до Реєстру пам'яток Малопольського воєводства (№ А-44), які охороняються державою[3].

Опис[ред. | ред. код]

Дерев'яна церква складається з трьох куполів і розташовується на кам'яному фундаменті, що виступає з землі.

Перший іконостас був привезений сюди із розібраної дерев'яної церкви з Холмщини і встановлений в 30-ті роки XX століття. У 1947 році, під час виселення лемків, цей іконостас був втрачений. З того часу збереглися тільки царські врата. У храмі встановлено лавки.

На даний час іконостас зібраний з сучасних ікон. Над хорами розташовуються 12 овальних ікон, привезених із розібраної церкви, яка перебувала до 1947 року в селі Свіржова Руська. У храмі також знаходиться копія Почаївської ікони Божої Матері.

Поблизу церкви знаходиться поклінний хрест із пам'ятним написом про перехід жителів Бортне у православ'я.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • G. i Z. Malinowscy, E. i P. Marciniszyn, Ikony i cerkwie. Tajemnice łemkowskich świątyń, Carta Blanca, Warszawa 2009 ISBN 978-83-61444-15-2

Посилання[ред. | ред. код]