Цецорська битва (1595)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цецорська битва
«Бій за турецький прапор» Картина Юзефа Брандта
«Бій за турецький прапор»
Картина Юзефа Брандта

«Бій за турецький прапор»
Картина Юзефа Брандта
Дата: 19-20 вересня 1595 р.
Місце: Цецора
Результат: Перемога польсько-молдавської коаліції
Сторони
 Річ Посполита
 Молдавське князівство
Османська імперія
 Кримське ханство
Командувачі
Ян Замойський Гази II Ґерай
Військові сили
5 000 кавалерії
2 300 піхоти
артилерія
25 000

Цецорська битва мала місце 19-20 жовтня 1595 року під час експедиції Замойського в Молдавію.

Влітку 1595 р. коронна армія (коло 5000 кавалерії, 2300 піхоти і кілька гармат) під проводом великого коронного гетьмана Яна Замойського увійшла до Молдавії і 27 серпня зайняла Хотин. По завоюванню столиці господарства Ясси 3 вересня гетьман посадив на молдавському троні Ярему Могилу.

Вступ польської армії до Молдавії викликав швидку реакцію Туреччини. Поки султан був зайнятий боротьбою з Михайлом Хоробрим, до Молдавії увійшло сильне татарське військо (коло 25 000) на чолі з кримським ханом Газі-Гіреєм II. По отриманню звістки про наближення татар від Кишинева до Ясс Замойський перейшов на лівобережжя Пруту в цілях захисту переправи через річку. Польська армія 6 жовтня збудувала укріплений обоз. Тил і обидва фланги захищала річка Прут, попереду побудували вал з 13 бастіонами і 4 воротами. Ввечері 18 жовтня надійшла ханська армія і почались сутички.

Наступного дня, 19 жовтня, дійшло до бою. Хан мав небагато піхоти — тому не мав шансів на взяття польських укріплень. Польська піхота і кавалерія завдали важких втрат облозі у контратаках через табірні ворота. Оскільки 20 жовтня бої продовжувалися так само, Газі-Гірей II прийшов до висновку, що його військо не в змозі перемогти коронне військо і погодився розпочати переговори.

21 жовтня було підписано мир, за яким татари признали владу Яреми Могили і погодилися з присутністю коронного війська в Молдавії . Наступного дня татари відступили.

Посилання[ред. | ред. код]