Цзінь Нун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цзінь Нун
спрощ. кит.: 金农
кит. 金農
«Верба»
Народився 1687(1687)
Ханчжоу
Помер 1764(1764)
Янчжоу
Підданство Династія Цін
Діяльність художник
Відомі учні Ло Пінь

Цзінь Нун (金农, 1687 —1764) — китайський художник та каліграф часів династії Цін, представник ґуртка «Вісім диваків з Янчжоу».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1687 року у м.Ханчжоу (провінція Чжецзян). Цей художник обожнював подорожувати, а в 1727 році він зі своєю матір'ю поселився в Янчжоу. У 1736 вирішив зробити кар'єру державного службовця, але невдало. Серйозно взявся за пензель лише у п'ятдесятилітньому віці. Його картини були досить знані й популярні, забезпечили гарний статок й фінансову незалежність. Помер в Янчжоу у 1764 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Цзінь Нун вважається знавцем поезії, каліграфії, живопису та епіграфіки. Вінвикористовував більше двадцяти п'яти псевдонімів, що було характерно для представників «живопису вчених». Його улюбленими сюжетами були буддійські образи, квіти сливи мейхуа і бамбук. Про індивідуальний, простий і щирий стиль цього живописця можна судити по роботі «Автопортрет».

Його каліграфія сходить до офіційного і стандартного шрифту Хань, Вей, Південних і Північних династій (т.з. лішу 隸書, див. Clerical script[en]). У ній, индивидуалистичній і відмінній, була особлива «твердість» і «правдивість». Стиль Цзін Нуна отримав назву «лакова каліграфія» (цішу).

Джерела[ред. | ред. код]

  • James Cahill (trad. Yves Rivière), La peinture chinoise — Les trésors de l'Asie, éditions Albert Skira, 1960, 212 p., p. 185, 188, 189, 190, 192