Час вогню (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Час вогню)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Час вогню (роман)
Fire Time
Жанр фантастика
Форма роман
Автор Пол Андерсон
Мова Англійська
Опубліковано 1974
Країна  США
Видавництво Журнал Astounding Science Fiction

«Вогняна пора» (або «Час вогню») — науково-фантастичний роман американського письменника Пола Андерсона. У 1975 роман номінувався на премію «Г'юго» за найкращий роман .

Опис сюжету[ред. | ред. код]

«Пролог». Герої зустрічаються з трибуном Даніелем Еспіной і розповідають йому про минулі події.

«Основне оповідання». До планети Іштар, населеної людьми і гуманоїдами-іштарійцями, схожими на кентаврів, наближається червоний гігант Ану, спалюючий своїми променями поверхню північного материка Валеннен. Населяють його варвари-тассури, котрі прямують на південь, щоб вижити. Їх очолює колишній офіцер легіону Арнанак, який отримав підтримку у таємничої раси даурів, що населяють північ Валеннена. Варвари вважають даурів надприродними істотами. Для перемоги Арнанаку потрібно вибити легіонерів з південної частини Валеннена.

Південний материк населений людьми та перебуває у дружбі з іштарійцями, що утворили Союз. Воєначальник південців Ларека розуміє всю небезпеку настання півночі, але асамблея Союзу вирішує залишити Валеннен. На Іштарі висаджуються військові Космофлоту, але місцеві проблеми їх не цікавлять, бо розгорівся конфлікт з міжзоряною цивілізацією Наксів. Військові організують базу і реквізують місцеві ресурси. Героїня роману Джил Конвей вирушає разом з Ларекою, що вирішили битися до останнього, Валеннен, але шляхи її захоплює Арнанак. Користуючись нагодою, вона досліджує Т-життя, до якої належать і даури, яка виявляється тільки в Валеннені. Самі даури мільйони років тому перебралися з загиблої планети гіганта Ану і привезли з собою Дар — зоряну карту, якою заволодів Арнанак. До неї зрештою приєднується її коханий, інженер Ієн Старлінг, йому вдається пронести з собою радіопередавач. Тим часом в боях за планету Мундомар, населену людьми і наксами, у війну між якими втрутилася спочатку Земна федерація, а потім і Наксанська Ліга, гине брат Джил. Обурене населення Іштар починає загальний страйк проти сил Космофлоту. Командир Дежерин дізнається, що змовники викрали партію вибухівки зі складу Космофлота, вони збираються озброїтися і йти на допомогу Ларекі, якого облягають варвари Арнанака. Ларека гине при штурмі форту. Дежерин летить в Валеннен, забирає Джил і Ієна та дає їм захопити свій літак, після чого наносить авіаудар по війську тассурів, Арнанак гине. Герої забирають Дар і добровільно здаються прибулим земним слідчим, щоб розповісти на Землі всю правду.

«'Епілог»': Вислухавши розповідь, трибун вирішує влаштувати відкритий процес над героями, виправдати їх і використовувати увагу суспільства, з метою домогтися початку мирних переговори з наксами і закінчення беззмістовної війни.

Посилання[ред. | ред. код]