Чемпіонат світу з футболу 1994 (кваліфікаційний раунд, плей-оф КОНКАКАФ — ОФК)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відбір на чемпіонат світу 1994
(плей-оф КОНКАКАФОФК)
Турнір Чемпіонат світу з футболу 1994
3:3 за сумою двох матчів
Перемога Австралії 4:1 у післяматчевих пенальті
Перша гра
Дата 31 липня 1993
Стадіон Стадіон Співдружності, Едмонтон
Арбітр Артуро Брісіо Картер (Мексика)
Глядачі 27,775
Друга гра
після додаткового часу
Дата 15 серпня 1993
Стадіон Сіднейський футбольний стадіон, Сідней
Арбітр Сініхіро Обата (Японія)
Глядачі 25,982

Формат відбору на чемпіонат світу з футболу 1994 передбачав, що переможець відбіркового турніру зони ОФК і команда, що посіла друге місце у відборі в зоні КОНКАКАФ, проводили між собою дві гри у форматі плей-оф. Переможець цього протистояння ставав учасником наступного раунду плей-оф, у якому в боротьбі проти представника КОНМЕБОЛ визначався володар однієї путівки вже безпосередньо до фінальної частини світової першості.

Учасниками плей-оф стали збірні Австралії та Канади. Вони провели між собою два матчі, відповідно на Стадіоні Співдружності в Едмонтоні та на Сіднейському футбольному стадіоні. Матчі завершилися з однаковим рахунком 2:1 на користь господарів, тож переможець плей-оф визначався в серії пенальті, в якій вправнішими виявилися футболісти Австралії.

Утім у наступному раунді плей-оф австралійці не змогли здолати збірну Аргентини, тож, як і канадці, до фінальної частини чемпіонату світу не пробилися.

Шлях до плей-оф[ред. | ред. код]

Канада пройшла до плей-оф як команда, що посіла друге місце у відбірковому турнірі в зоні КОНКАКАФ. За відсутності збірної США, яка не брала участі у відборі, адже була господаркою фінальної частини мундіалю, перемогу у відборі і відповідно пряму путівку на турнір прогнозовано здобула команда Мексики. За друге місце, що надавало право участі у плей-оф, у фінальному раунді континентального відбору з Канадою боролися збірні Гондурасу і Сальвадору, яких канадці здолали в очних двобоях.

Результати змагань у відбірковому турнірі в зоні ОФК також були досить прогнозованими —збірна Австралії виграла усі матчі у своїй відбірковій групі, а в другому раунді відбіркового турніру не менш впевнено здолала команду Нової Зеландії і таким чином стала другим учасником плей-оф.

Перша гра[ред. | ред. код]

Перша гра плей-оф відбулася на Стадіоні Співдружності в Едмонтоні 31 липня 1993 року за присутності 27 775 глядачів. Перебіг і результат гри значною мірою визначив епізод, що відбувся вже на 17-ій хвилині, коли австралійський воротар Роберт Забиця врізався у нападника суперників Дейла Мітчелла, за що був вилучений з поля. За відсутності у складі австралійців досвідченого Марка Боснича, який заради збірної не залишив «Астон Віллу», на поле уперше у своїй кар'єрі вийшов молодий Марк Шварцер, який згодом на багато років стане основним голкіпером Австралії і проведе у її складі понад 100 ігор[1]. Воротар змінив захисника Милана Благоєвича і решту матчу канадці мали чисельну перевагу.

Попри це повели у рахунку їх суперники — наприкінці першого тайму канадський захисник Нік Дасович відзначився автоголом. Проте вже в дебюті другого таймі його партнерам по команді вдалося не лише зрівняти рахунок, але й вийти уперед. За півгодини, що лишалися до завершення гри, послаблена команда Австралії більше була зосереджена на захисті власних воріт, ніж на спробах відновити рівновагу в рахунку[1].

Деталі[ред. | ред. код]

Канада
Австралія
ВР Крейг Форрест
ЗХ Френк Єллоп
ЗХ Марк Вотсон
ЗХ Нік Дасович Замінений на 45-ій хвилині 45'
ЗХ Майк Свіні
ПЗ Ліндон Гупер
НП Дейл Мітчелл
ЗХ Колін Міллер (к)
НП Алекс Банбері
НП Доменік Мобіліо
ПЗ Янніс Лімніатіс Замінений на 45-ій хвилині 45'
Заміни:
НП Карл Велентайн Вийшов на заміну на 45-ій хвилині 45'
ПЗ Норм Одінга Вийшов на заміну на 45-ій хвилині 45'
Головний тренер:
Канада Боб Ленардуцці
ВР Роберт Забиця RK 17'
ЗХ Нед Зелич
ПЗ Пол Окон
ПЗ Роббі Слейтер
ЗХ Милан Благоєвич Замінений на 17-ій хвилині 17'
ЗХ Алекс Тобін
НП Френк Фаріна
ПЗ Ауреліо Відмар Замінений на 70-ій хвилині 70'
НП Грем Арнольд (к)
ПЗ Джейсон ван Блерк
ЗХ Мехмет Дуракович
Заміни:
ВР Марк Шварцер Вийшов на заміну на 17-ій хвилині 17'
ПЗ Джейсон Полак Вийшов на заміну на 70-ій хвилині 70'
Головний тренер:
Шотландія Едді Томсон

Друга гра[ред. | ред. код]

Гру-відповідь, що відбулася 15 серпня 1993 року, приймав Сіднейський футбольний стадіон, на трибунах якого зібралося 25 982 глядачі. За їх підтримки австралійці, яким необхідно було відігруватися після першого матчу, активно пішли в атаку і за результатами першого тайму мали перевагу 10:1 за ударами. Однак надійно грав голкіпер канадців і така активність Австралії у нападі була винагороджена лише перед свистком на перерву, коли успішним став удар у падінні через себе Френка Фаріни.

По перерві на полі з'явився Карл Велентайн замість Доменіка Мобіліо, і канадці перебудували тактику гри, що принесло результат вже через 9 хвилин після відновлення гри, коли голом відзначився Ліндон Гупер. Господарі поля знову були змушені наздоганяти в рахунку, що їм врешті-решт вдалося на 77-ій хвилині, коли голом відзначився Мехмет Дуракович. Таким чином рахунок за сумою двох матчів зрівнявся, а згодом втримався до завершення другої гри. За регламентом було проведено два 15-хвилинні тайми додаткового часу, які переможця не виявили. Тож долю плей-оф визначила серія післяматчевих пенальті, героєм якої став молодий Марк Шварцер, який відбив удари Алекса Банбері і Майка Свіні, принісши таким чином перемогу Австралії.

Деталі[ред. | ред. код]

Австралія
Канада
ВР 20 Марк Шварцер
ЗХ 19 Тоні Відмар
ЗХ 4 Нед Зелич Замінений на 100-ій хвилині 100'
ПЗ 11 Роббі Слейтер Замінений на 76-ій хвилині 76'
ЗХ 13 Мехмет Дуракович
ЗХ 12 Милан Благоєвич
ЗХ 5 Алекс Тобін
НП 7 Френк Фаріна
ПЗ 8 Ауреліо Відмар
НП 9 Грем Арнольд (к)
ПЗ 10 Джейсон ван Блерк
Заміни:
НП Дейв Мітчелл Вийшов на заміну на 76-ій хвилині 76'
ПЗ Пол Вейд Вийшов на заміну на 100-ій хвилині 100'
Головний тренер:
Шотландія Едді Томсон
ВР 1 Крейг Форрест
ЗХ 2 Френк Єллоп
ЗХ 16 Марк Вотсон
ЗХ 3 Майк Свіні
ЗХ 5 Ренді Семьюел
ЗХ 4 Нік Дасович Замінений на 108-ій хвилині 108'
ПЗ 8 Ліндон Гупер
НП 11 Дейл Мітчелл
ЗХ 6 Колін Міллер (к)
НП 14 Доменік Мобіліо Замінений на 45-ій хвилині 45'
НП 9 Алекс Банбері
Заміни:
НП Карл Велентайн Вийшов на заміну на 45-ій хвилині 45'
НП Грант Нідгем Вийшов на заміну на 108-ій хвилині 108'
Головний тренер:
Канада Боб Ленардуцці

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cockerill, Michael (2 серпня 1993). Pressure on Socceroos after World Cup defeat. The Sydney Morning Herald. с. 36, 38. Процитовано 20 травня 2020 — через Newspapers.com.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]