Червено знаме (Софія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Червено знаме»
Повна назва Доброволна спортна
организация
Червено знаме
Засновано 1949
Розформовано 1963
Населений пункт Софія, Болгарія Болгарія
Стадіон «Червено знаме»
Вміщує 8000
Ліга
Домашня


ДСО «Червено знаме» — колишній болгарський спортивний клуб з Софії. Був заснований у 1949 році в результаті створення у країні ДСО за галузевим принципом на основі клубів «Средець» та «Спортист»[1]. Найбільш відомий своєю хокейною командою, яка стала дев'ятиразовим чемпіоном Болгарії. Також мав футбольну команду, що провела два сезони у вищому дивізіоні країни. У 1963 році клуб був інтегрований у Армійський спортивний клуб ЦСКА Софія.

Футбольна команда[ред. | ред. код]

У 1950 та 1951 роках команда грала у Групі А, вищому дивізіоні країни і в обох роках посідала 6-е місце, також доходила до чвертьфіналу національного кубка. Втім з метою обмеження домінування софійських команд у Групі А кількість команд, що вибули та підвищились, поділялись відповідно на столичні та провінційні команди. «Червено знаме» хоча і опинилась у верхній частині таблиці (6 місце з 12), стала другою найгіршою софійською командою чемпіонату (після «Строїтела») і мала грати плей-оф з софійською командою, що посіла друге місце у підсумковому рейтингу Групи Б «Локомотивом». Програвши обидва матчі (0:2, 0:1), «Червено знаме» понизилось у класі.

Протягом наступних 5 років (1952—1956) клуб брав участь у Групі Б, другому дивізіоні країни. Але з 1957 року кількість груп у другому дивізіоні скоротилася з семи до двох груп — Північної та Південної, через що «Червено знаме» опустилось до третього дивізіону.

У 1962 році він об'єднався з ЦСКА під назвою ЦСКА «Червено знаме».

У 1985 році відокремився від ЦСКА та кілька сезонів грав у південно-західній групі В, третьому дивізіоні країни.

Проводив свої матчі на стадіоні «Червено знаме» в кварталі Гео Мілев, місткістю 8000 глядачів.

Хокейна команда[ред. | ред. код]

У 1951 році хокейна команда виграла вперше виграла чемпіонат Болгарії. У наступні роки клуб домінував у болгарській хокейній лізі та виграв ще вісім титулів чемпіона до 1963 року.

Досягнення[ред. | ред. код]

Футбольна команда[ред. | ред. код]

Хокейна команда[ред. | ред. код]

Відомі футболісти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Entwicklungsgeschichte Bulgarischer Eishockeyklubs [Архівовано 14 березня 2016 у Wayback Machine.] (PDF-Datei; 47 kB) bei hockeyarenas.net

Посилання[ред. | ред. код]