Червона книга Республіки Болгарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Червона книга Республіки Болгарія (болг. Червена книга на Република България) — офіційний державний документ, який містить анотований перелік рідкісних і тих що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу в межах території Болгарії, її континентального шельфу та морської економічної зони, а також узагальнені відомості про поширення, сучасний стан цих видів, причини скорочення чисельності, та заходи щодо їх збереження та відтворення.

Занесені в Червону книгу Республіки Болгарія види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території країни.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея видання національної Червоної книги належить болгарському зоологу Ніколаю Боєву[1]. Перше видання книги було підготовлено і опубліковано Болгарською академією наук у двох томах і вийшло у 1984 (тому 1. Рослини) і 1985 (том 2. Тварини) році[2]. Наступні видання через входження Болгарії в Євросоюз складалися з урахуванням застосування загальноєвропейської системи охорони біологічного різноманіття «Натура 2000»[3].

У 2011 році побачило світ друге видання Червоної книги під загальною редакцією академіка Васила Големанского. Всього в неї включені: 287 видів і підвидів тварин, 659 видів рослин, 149 видів грибів. Вперше у неї був включений також список безхребетних (51 вид, з яких 39 знаходяться на межі знищення). Також був випущений третій том, який містить відомості про 166 вразливих мікробіоценозах і місцях проживання.

У 2015 році було оголошено про випуск третього видання, у якому було переглянуто ряд консерваційних статусів деяких видів[4].

Природоохоронні категорії[ред. | ред. код]

  • EX — мабуть, зниклі види.
  • CR — Види, що перебувають у критичному стані (що знаходяться на межі повного зникнення).
  • EN — Вимираючі види.
  • VU — Вразливі види (скорочуються в чисельності, природно рідкісні).
  • DD — Види, невизначені за статусом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Червена книга на Република България. charvenatakniga.alle.bg. Архів оригіналу за 22 листопада 2018. Процитовано 15 червня 2019.
  2. Червена книга на Република България. srebarnalake.com. Архів оригіналу за 22 вересня 2018. Процитовано 9 квітня 2022.
  3. What is Natura 2000?. ec.europa.eu. Архів оригіналу за 20 травня 2017. Процитовано 20 травня 2017.
  4. България има ново издание на "Червената книга". dnesplus.bg. Архів оригіналу за 11 жовтня 2015. Процитовано 20 травня 2017.

Література[ред. | ред. код]