Чернітка коста-риканська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чернітка коста-риканська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Піснярові (Parulidae)
Рід: Чернітка (Myioborus)
Вид: Чернітка коста-риканська
Myioborus torquatus
(Baird, 1865)
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Myioborus torquatus
Віківиди: Myioborus torquatus
ITIS: 561324
МСОП: 22721934
NCBI: 328444

Чернітка коста-риканська[2] (Myioborus torquatus) — вид горобцеподібних птахів родини піснярових (Parulidae).[3]. Мешкає в Коста-Риці та Панамі.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 13 см, вага 10,5 г. Довжина крила самця становить 5,7-6,8 см, довжина крила самиці 6-6,6 см. Тім'я руде, навколо рудої плями чорне кільце, обличчя жовте. Потилиця чорна. Верхня частина тіла темно-сіра. Крила і хвіст чорні. На шиї і верхній частині грудей темно-сіра смуга. Дзьоб і лапи чорні. У молодих птахів голова. верхня частина тіла, груди і шия темно-сірі, живіт жовтуватий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Коста-риканські чернітки мешкають в Коста-Риці і західній Панамі. Вони живуть в гірських тропічних лісах, порослих чагарником ущелинах, на галявинах, узліссях і високогірних пасовиськах. На сході Коста-Рики, в горах Кордильєра-де-Тіларан птах живе на висоті від 1500 м над рівнем моря, в горах Кордильєра-Сентраль на висоті від 200 м над рівнем моря, на сході Коста-Рики і на заході Панами, в горах Кордильєра-де-Таламанка птах живе на висоті від 2500 м над рівнем моря і вище.

Поведінка[ред. | ред. код]

Коста-риканські чернітки харчуються комахами, яких шукають серед рослинності або ловлять в польоті. Часто вони прилітають на пасовиська, де ловлять комах, що злітаються до худоби.

Сезон розмноження триває з березня по травень. Гніздо аркоподібне, з боковим входом, розміщується на землі, серед хмизу. Воно робиться з сухого бамбукового листя, рослинного волокна і лусок деревоподібних папоротей. В кладці 2-3 яйця.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Myioborus torquatus. Архів оригіналу за 19 липня 2021. Процитовано 19 липня 2021.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.). New World warblers, mitrospingid tanagers (англ.). IOC World Bird List (v10.2). Процитовано 20 січня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]