Четвертаков Єрмолай Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Четвертаков Єрмолай Васильович
Народження 1781
Мефедівка, Україна
Смерть не раніше 1814
Війни / битви Французько-російська війна 1812

Єрмолай Васильович Четвертаков, Четвертак або Єрмолай Васильєв[1] (1781, село Мефедівка, тепер Середино-Будського району Сумської області - після 1814) — герой Вітчизняної війни 1812 року, солдат Київського драгунського полку.

Походив із кріпосних селян. У 1804 році був зданий солдатом у Київський драгунський полк. Учасник воєн проти наполеонівських військ 18051807 рр.

Під час Вітчизняної війни 1812 року, перебуваючи в складі полку в ар'єргарді військ генерала П. П. Коновніцина, в бою 19 (31) серпня біля села Царьово-Займище потрапив у полон. У полоні Четвертаков пробув три дні, а в ніч на четвертий втік від французів, коли у тих було днювання в місті Гжатськ, захопивши із собою коня і зброю.

Сформував із селян декількох сіл Гжатського повіту Смоленської губернії партизанський загін, успішно діяв проти загарбників. Захищав села від мародерів, нападав на транспорти і великі французькі підрозділи, що проходили повз них, завдавав їм відчутних втрат. Незабаром чисельність загону зросла до 300, а потім 4 тис. осіб[2].

Є.Четвертаков організував навчання селян стрільби, налагодив розвідувальну і вартову службу і здійснював напади на групи наполеонівських солдатів. Офіцери французьких частин, що мали бойові зіткнення з Четвертаковим, дивувалися його мистецтву і не хотіли вірити, що командир партизанського загону простий солдат. Французи вважали його офіцером у чині не нижче полковника.

У листопаді 1812 року Єрмолай Четвертаков приєднався до свого полку, брав участь у визвольних походах російської армії 1813—1814 років. 

У листопаді 1812  року він був возведений в унтер-офіцери. За ініціативу і мужність Є. Четвертаком був нагороджений відзнакою Військового ордена.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Партизанська війна 1812 року в Росії

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ермолай Васильев // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)(рос.)
  2. ЧЕТВЕРТАКОВ Ермолай Васильевич[недоступне посилання]

Література[ред. | ред. код]