Чи вмієш ти свистати, Юганно?

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Чи вмієш ти свистати, Юганно?»
Обкладинка українського видання
Автор Ульф Старк
Назва мовою оригіналу Kan du vissla Johanna?
Країна Швеція
Мова шведська
Серія Mimmi Seriesd
Жанр Фікшн
Видавництво Україна ВСЛ
Видано 1992
Видано українською 2016
Перекладач(і) Кирпа Галина Миколаївна(1997)
Тип носія палітурка

«Чи вмієш ти свистати, Юганно?» — повість шведського письменника Ульфа Старка; видана у 1992 році. Книга надзвичайно популярна у світі, а в Швеції з 1994 року є традиція на Різдво показувати по телебаченню екранізацію цього твору.

Сюжет[ред. | ред. код]

Напевно, з усіх своїх творів найбільше я люблю повістинку “Чи вмієш ти свистати, Юганно?”. Можливо, тому, що по назві не можна передбачити сюжет книжки. Назва поетична. Водночас це назва пісні, яку я пам’ятаю з дитинства. Пісні, яку я любив тоді. Але як я таки казав: смаки змінюються.

— Ульф Старк, [1]

Головні герої — семирічні хлопчаки Ульф і Берра. Оповідь ведеться від імені Ульфа, який намагається всіма силами намагається допомогти своєму другові Берру мати такого дідуся як у нього самого. Життя друзів змінює знайомство з самотнім дідусем з притулку для літніх людей Нільсом, якого вони теж зуміли зробити щасливим, нехай і ненадовго. "Чи вмієш ти свистати, Юганно?" - це назва пісні, яку насвистує Нільс в пам'ять про свою дружину Юганну.

Критика[ред. | ред. код]

Переклади українською[ред. | ред. код]

Вперше українською фрагмент книги було надруковано на дитячій сторінці «Стежинка» газети «Наша віра» 1997 року [2], в повному обсязі книгу видало видавництво Видавництво Старого Лева у перекладі Галини Карпи з ілюстраціями Ольги Гринюк.

  • Старк Ульф. Чи вмієш ти свистати, Юганно? Переклад зі шведської: Кирпа Галина, обкладинка: т розмір: 210х220 мм.; худ. оформлення Ольги Гринюк. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. — 72 с. — (Серія «Ілюстровані історії та казки») — ISBN 978-617-679-215-4

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.ar25.org/article/ulf-stark-usi-istoriyi-pochynayutsya-zi-sluhannya.html Ульф Старк: «Усі історії починаються зі слухання»
  2. Ульф Старк: Письменнику потрібно залишатися собою. Читомо — Культурно видавничий проект. Архів оригіналу за 16 липня 2019. Процитовано 21 квітня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Желізко, Юлія. Ульф Старк "Чи вмієш ти свистати, Юганно?" Занурення у сонячний і щирий дитячий світ. 6-й клас [Текст] / Юлія Желізко // Зарубіжна література . - 2018. - Грудень (№ 12). - С. 37-43.

Посилання[ред. | ред. код]