Шайкін Юрій Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Юрій Шайкін
Особисті дані
Народження 8 вересня 1945(1945-09-08)
  Оренбург, СРСР
Смерть 9 лютого 2021(2021-02-09) (75 років)
  Івано-Франківськ, Україна
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Позиція нападник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1964–1965
1965
СРСР «Локомотив» (Оренбург)
СРСР «Спартак» (Івано-Франківськ)
6 (0)
8 (2)
Тренерська діяльність**
Роки Команда Посада
1988–1991 СРСР СРСР U-18 (асистент)
1999–2000 Україна «Техно-Центр» (Рогатин)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Ю́рій Семе́нович Ша́йкін (*8 вересня 1945, Оренбург — †9 лютого 2021, Івано-Франківськ) — український радянський футболіст, відомий за виступами у складі команд-майстрів СРСР. Знаний дитячо-юнацький футбольний тренер.

Спортивна кар'єра

[ред. | ред. код]

Народився 1945 року в Оренбурзі. В рідному місті й розпочав займатися спортом, віддаючи перевагу передовсім футболу та хокею. Ще під час навчання у школі був запрошений до місцевої футбольної команди «Локомотив», яка виступала у змаганнях майстрів. У 1965 році перебрався до івано-франківського «Спартака»[1]. Через проблеми зі здоров’ям по завершенні цього сезону вимушено припинив свої виступи на майстрівському рівні. Надалі продовжив виходити на футбольне поле тільки в складах аматорських колективів Івано-Франківщини:  «Хімік» та «Будівельник» (Калуш), «Колос» (Джурів), «Нафтовик» (Надвірна), «Електрон» (Івано-Франківськ).

У 1972 році Юрій Шайкін отримав пропозицію попрацювати тренером в групі підготовки юних футболістів при команді майстрів івано-франківського «Спартака», яка невдовзі трансформувалася в однойменну спеціалізовану ДЮСШ. З тої пори у цій спортшколі в якості наставника успішно трудився не одне десятиліття. В 1979 році паралельно був призначений тренером юнацької збірної ДСТ «Спартак» УРСР, сформованої на базі вихованців івано-франківського футболу. З нею став переможцем всесоюзного Кубка Центральної Ради ДСТ «Спартак». У кінці цього ж року за підсумками конкурсу видання «Футбол-Хоккей» увійшов до десятки кращих дитячих футбольних тренерів СРСР. 1985 року команда СДЮШОР «Прикарпаття» 1968 р. н. на чолі з Юрієм Шайкіним стала чемпіоном Центральної ради ВДСТ «Зеніт». Протягом 1988-1991 рр. працював  помічником головного тренера юнацької збірної СРСР. У добу Незалежної України вісім років займався вихованням молоді у приватній дитячій футбольній школі «Сіґуенья» в Івано-Франківську.

Вихованцями Юрія Шайкіна у різний час були такі знані вітчизняні футболісти, як Ярослав Думанський, брати Ігор та Микола Юрченко, Валентин Москвін, Володимир Головатий, Ігор Кріль та ін.

У 1990-х Юрій Шайкін спробував себе в якості наставника дорослих футбольних команд. Спочатку короткий час допомагав граючому тренеру івано-франківського «Прикарпаття» Ігорю Юрченку в пору виступу клубу у вищій лізі українського футболу. А в 1999-2000 рр. стояв біля керма рогатинського «Техно-Центру», з яким став чемпіоном Івано-Франківщини та успішно виступав у чемпіонаті України серед аматорів[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Кузьмяк Л. "Коли сказав дітям, що йду, вони розплакалися. І я також". football24.ua. Процитовано 8 вересня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]