Шемчук Людмила Степанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шемчук Людмила Степанівна
Народилася 11 вересня 1946(1946-09-11) (77 років)
Стила, Старобешівський район, Сталінська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Росія
Діяльність оперна співачка
Alma mater Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової
Знання мов російська
Заклад Національний академічний Великий театр опери та балету Республіки Білорусь
Нагороди
Заслужений артист РРФСР

Шемчук Людмила Степанівна (нар. 1946, с. Стила Старобешівського району) — оперна співачка (мецо-сопрано), солістка Большого театру, «Заслужена артистка РСФСР» (1984), переможець конкурсу імені Чайковського в Москві (Гран-прі та золота медаль), лауреат Всесоюзного конкурсу вокалістів ім. Глінки, Міжнародного конкурсу вокалістів ім. Ейтора Віла Лобоса в Ріо-де-Жанейро. У минулому солістка Віденської опери.

З 2003 року — солістка Донецького національного академічного театру опери та балети ім. А. Б. Солов'яненка. Народилася в с. Стила Старобешівського району.

Шемчук Людмила Степанівна про себе і час:

«Моя Батьківщина у мене в крові, із дитинства. Побачила світло і почула звук у Стилі, невеличкому грецькому селищі під Донецьком, і вважаю себе донеччанкою. До п'яти років жила там у грецькій сім'ї, з бабусею і мамою. Мама співала українських пісень, брала участь у самодіяльності. Я на цьому виросла. Свого часу грецькі пісні співала бабуся. Мало було фольклору — не дозволялося. Це нині, дякувати Богові, Україна незалежна країна.»

Нагороди[ред. | ред. код]

Перша премія та золота медаль на Міжнародному конкурсі ім. П. І. Чайковського.

Література[ред. | ред. код]

  • Календар знаменних і пам'ятних дат Донецької області. 2012 рік [Текст] / Донец. облдержадмін., упр. культури і туризму, Донец. обл. універс. наук. б-ка ім. Н. К. Крупської; уклад. І. В. Гайдишева; ред. Т. С. Литвин; наук. ред. Н. П. Авдєєнко, Н. В. Петренко; відп. за вип. Л. О. Новакова, засл. працівник культури України. — Донецьк: Сх. вид. дім, 2011. — 113 с.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]