Шлукбільдхени

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шлукбільдхен з різноманітними мотивами

Шлукбільдхени (нім. Schluckbildchen, від schlucken — «ковтати» і Bildchen — «малюнок») — невеликі шматочки паперу, на яких зображені обличчя християнських святих або християнські символи. З XVIII ст. до початку XX ст. використовувалися в народній медицині: віряни приписували їм цілющі властивості. Щоб зцілитися від недуг, зображення треба було проковтнути, звідки і пішла їх назва. З цією метиою шлукбільдхени розмочували у воді, запікали в хліб або змізерніли і додавали в їжу. Такі ж шматочки паперу з текстом, але без зображень (тобто з цитатами з Біблії або молитвами замість обличь святих), також призначені для поїдання з лікувальною метою, називалися есцеттелями (нім. Eßzettel) [1]. Їх давали не лише людям, але і худобі[1][2].

Шлукбільдхени і есцеттели були поширені в Північній Німеччині, Данії, ряду регіонів Швейцарії. Вони мали досить широке ходіння в народі: ними торгували в місцях масових християнських паломництв. Спочатку вони писалися або малювалися від руки; потім отримав поширення друкарський варіант[2]. Як правило, шлукбільдхени друкувалися на великих аркушах, які потім розрізали на окремі фрагменти[1]. Зазвичай ці фрагменти мали квадратну форму і довжину сторони від 5 до 20 мм[2].

На шлукбільдхенах XIX століття найчастіше були репродукції гравюр на міді і дереві, а на початку XX століття вони здебільшого робилися з допомогою фототипії. Шлукбільдхени використовувалися не лише як ліки від недуг: ними також прикрашали пряники і носили їх як амулет[2].

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Richter, Erwin. Eßzettel // Reallexikon zur Deutschen Kunstgeschichte / hg. von Otto Schmitt. — München, 1968. — Bd. 6. — S. 42-48.
  • Schneegass, Christian. Schluckbildchen. Ein Beispiel der „Populärgraphik“ zur aktiven Aneignung : [нім.] // Volkskunst Zeitschrift für volkstümliche Sachkultur, Bilder, Zeichen, Objekte. — 1983. — № 6. — ISSN 0343-7159.

Ресурси Інтернету

[ред. | ред. код]
  • Das grosse Kunstlexikon von P.W. Hartmann (нім.). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 2 грудня 2014.
  • Dominik Wunderlin. Volksfrömmigkeit in der Vergangenheit Exemplarisch dargestellt an Objekten der Sammlung Dr. Edmund Müller (нім.). Архів оригіналу за 29 квітня 2016. Процитовано 2 грудня 2014.
  • Schluckbildchen - Mittel zum Heil (нім.). Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 2 грудня 2014.

Примітки

[ред. | ред. код]