Яблуко (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яблуко
Зображення
Зображує яблуко
Модельний елемент coat of arms of Hoved
CMNS: Яблуко у Вікісховищі

Яблуко — негеральдична фігура в геральдиці, що може перебувати в щиті разом з іншими фігурами.

Використання[ред. | ред. код]

Плід яблуні зображено також у вигляді цвіту, як у гербі Прітцера. Як правило, на гербі з'являється куля зі стеблом і листом на ньому, спрямованими до головної частини щита. Рідко, коли ці три частини гербової фігури на щиті не зображені тинктурою. Стебло та лист не є абсолютно необхідними, але вони полегшують ідентифікацію фігури. Для яблука переважні метали та кольори: золото, срібло, червоний і зелений. За геральдичну фігуру береться одне або три яблука за геральдичними правилами (в пояс, в стовп або 2:1) і розміщуються в гербі згідно з правилами. Якщо яблук кілька, до геральдичної фігури також можна додати більш міцну гілку або гілки, схожі на вусик.

Багато яблук або обмежену кількість яблук, що відповідають певній ідеї герба, зображують у вигляді плодів, що звисають з яблуні. Її забарвлення із зеленою кроною і, наприклад, червоними яблуками не вважається порушенням геральдичних колірних правил.

Яблуко вживається і як промовистий герб для родів та міст, скажімо, таких, як Аффальтербах, або є атрибутом святого, як у випадку зі Святим Миколаєм у Нідербухзітені.

Хрест зі сферичними кінцями рамен називається яблучним.

Символіка[ред. | ред. код]

У геральдиці яблуко може мати такі значення:

  1. Гріх та спокуса. У християнстві та інших авраамічних релігіях яблуко може бути пов'язане з релігійними або міфологічними концепціями, такими як яблоко зі знанням з Біблії.
  2. Плодючість та достаток. Яблуня є плодовим деревом, тому яблуко може символізувати достаток, родючість та процвітання, інколи — здоров'я та довголіття.
  3. Яблуко може бути пов'язане з міфічними або легендарними історіями, такими як золоте яблуко гесперид з грецької міфології. У цьому випадку, яблуко може символізувати цінність або досягнення.
  4. Яблуко може символізувати промисли місцевості — яблучне садівництво.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Walter Leonhard: Das große Buch der Wappenkunst. Entwicklung — Elemente — Bildmotive — Gestaltung. Bechtermünz, Augsburg 2001, ISBN 3-8289-0768-7.

Веб-посилання[ред. | ред. код]