Дерево (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерево
Зображення
Зображує дерево
Модельний елемент coat of arms of Heerenveend
CMNS: Дерево у Вікісховищі

Дерево — негеральдична фігура в геральдиці, зведена до стилізованого зображення.

Основна класифікація фігури полягає у тому, що є дерева у ґрунті, та дерева їх викорчувані. Останні зображені з корінням, яке часто може бути забарвлене іншою тинктурою. Вирвані дерева чітко описуються, а прирродні дерева в ґрунті жодної описової вказівки не потребують.

Часто дерева зображуються на горі, найчастіше тригорі, в інших випадках тлом слугує підніжжя щита (зеленого, чорного або природного кольорів) також служить фоном. Тут зустрічаються як вирощені, так і викорінені форми.

Описують одне-чотири-п'ять дерев (якщо вказана кількість, то й дерев більше), в іншому випадку — про ліс.

На гербах зображені всі можливі дерева.

Дерево загалом завжди є — без уточнення — листяним деревом, бо для стовбура з гілками воно позначається як безлисте. Популярними зображеннями листяних дерев є, наприклад, липа і дуб як поодинокі дерева і береза як характерний елемент ландшафту; плодові дерева, такі як груша, яблуня і вишня, часто використовуються через їхнє чітке зображення цвітіння або плодів.

У Центральній Європі хвойні дерева на гербах — це майже виключно ялиця або ялина, часто парами або групами поруч. Якщо герб не фіксований, то також говорять не конкретно про лісові дерева, а загалом мають на увазі «хвойні». Ліс/хвойне дерево, ялиця та ялина зображуються в основному однаково, останні дві можуть відрізнятися плодами (шишками, що стоять або звисають).

З більш екзотичних порід дерев особливо відомий кедр (герб Лівану), хоча користуються популярністю і неєвропейські дерева, такі як пальма.

Дерева можуть бути явно зображені як квітучі або плодоносні, так само як фруктові дерева, а також хвойні дерева. Залежно від породи дерева листя, плоди та квіти показані непропорційно великими та обмежені меншою кількістю. Їх кількість може бути важлива у багатьох гербах, і тому її слід зазначати (блазонувати) в описі.

Як негеральдичні фігури також можна знайти частини дерева (наприклад, пні/палиці/стволи), товсті гілки в дуже спрощеній формі або гілки, листя та плоди (наприклад, жолуді) з відповідним гербом. Гілки також зображуються хрест-навхрест, бажано в андріївський хрест, і в такому вигляді вони трактуються як хрест.

Дерево в релігіях[ред. | ред. код]

Серед багатьох цивілізацій, у різних місцях та епохах, дерево набуло певних релігійних цінностей як символ живого Космосу, який відновлюється безперервно. Можна виділити наступні релігійні символи:

Дерево є об'єктом широкого культу в різних частинах світу та в різні епохи. Шумерський бог рослинності Думузі шанувався як дерево життя. Єгипетську богиню Хатхор зображували у вигляді дерева, яке пропонує їжу і напої жителю гробниці або члену його душі.

Грецька міфологія розповідає про сад Гесперід, чиє дерево з золотими яблуками дарує безсмертя богам. А з шелесту священних для Зевса дубів у Додоні вважалося, що чути голос бога. У скандинавських легендах ясен Іґґдрасілль виконує деміургічну роль. Артеміда — богиня кедра і ліщини. Аттіс ототожнює себе з сосною. Адоніс виходить із миррового дерева. У Мітри є священні дерева, оливкове дерево є деревом Афіни і знаходиться під її наглядом.

У ведичній релігії Індії Ашваттха священність всесвіту в постійних відродженнях: «Ми закликаємо, Агні, дерева, рослини та овочі, Індру, Брхаспаті, Сурью, які звільняють нас від страждань» (Атхарва Веда, 6). А в інших уривках Вед дерево називають богом.

У Старому Завіті Дерево є образом суспільства: фараон порівнюється з ліванським кедром (Книга Єзекіїля, Єз 31,8-10), а вавилонський цар Навуходоносор запитує пророка Даниїла про сон, у якому він є дерево, що досягає неба (Книга Даниїла, Дан 4). У Єзекіїля (Єз 17,24) написано: «Усі польові дерева знають, що це Я, Ягве, що принижує високе дерево і підносить низьке; Я змушую зелене дерево в'янути, а сухе. Я, Ягве, сказав і зробив». У приказок Соломонових дерево життя стає символом божественної мудрості (Пр 3,18). У псалмах (Пс 1,3) праведник «як дерево, посаджене над водними потоками, що принесе плід свого часу, і листя його не опаде». У «Пісні над піснями» (Пісн 2,3) наречений порівнюється з деревом: «В його тіні, за якою я тужу, я сиджу, і його плоди солодкі для мого смаку». Дерево також є символом воскресіння: «Навіть коли воно буде зрубане, і стовбур його вмре на землі» (Книга Йова, Йов 14,7). У Новому Завіті плідні та безплідні дерева є алегорією добрих чи поганих людей: «Кожне дерево, що не родить доброго плоду, буде зрубане та вкинуте у вогонь» (Євангеліє від Матвія, Мт 3,10). І Ісус використовує образ безплідної смоківниці (Євангеліє від Луки, Лк 13,6-9).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Trattato di storia delle religioni. Torino: Bollati Boringhieri. 2008. с. 241-.
  2. l'albero di maggio. 3 maggio 2010.
  3. Il ramo d'oro. Torino: Bollati Boringhieri.