Яковець Кирило Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кирило Іванович Яковець — український юрист, колишній прокурор та голова ГО «НОН-СТОП»[1]. Виступав адвокатом Володимира Манукяна; фігурант кримінальних проваджень.[2][3][4][5]

Кар'єра

[ред. | ред. код]

З 2011 по 2018 Яковець працював у Харківській прокуратурі № 2 Харківської області[6][7][8]. У 2017 році не склав переатестацію. В 2018 році був звільнений[9]. У 2019 році отримав свідоцтво адвоката[10].

Впродовж 2019-2020 років ГО «НОН-СТОП» декларувала, що займається  «протидією» корупційним схемам в лісництвах Харківської та Луганської областей. В цей же час в якості адвоката Яковець в судах різних інстанцій представляв інтереси ТОВ «УСПІХ», основний вид діяльності якої «Лісопильне та стругальне виробництво».[11]

Кирило Яковець був адвокатом скандального відомого директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси, на зловживання якого під час одного з візитів на Харківщину звернув увагу президент Володимир Зеленський. У подальшому проти Сиси було відкрите кримінальне провадження за спробу дати хабар детективу в $100 тис., засуджено на 5,5 років ув’язнення, однак Сисі вдалося втекти з України.[12][13]

Єдиною значимою адвокатською справою Яковця за весь час практики була справа про хабар колишнього директора департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Андрія Винниченка. Яковець програв справу, Винниченка ув’язнили рішенням Вищого Антикорупційного Суду на 7 років. Всі намагання оскаржити рішення Яковцем в апеляційних судах також не принесли результатів.[14]

У 2022 році ГО Яковця повідомляла про волонтерську діяльність організації, зокрема доставляння гуманітарної допомоги мешканцям Харкова, разом з іншими благодійними організаціями та фондам, такими як «Спільноти небайдужих», «Дія» та «Червоний Хрест»[8].

У 2022 році Яковець був адвокатом колишнього директора департаменту капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації Андрія Винниченка, якого визнали винним у закінченому замаху на шахрайство та закінченому замаху на підбурювання до надання хабаря та засудили до 7 років ув'язнення[15][16].

Кирило Яковець також визнавав, що працює адвокатом єнакіївського кримінального авторитета "Мантуса" (Володимира Манукяна), який у свою чергу є правою рукою Армена Горлівського (Саркісяна) — за версією ГУР, "смотрящого" за набором російських ув’язнених до ЧВК після загибелі Пригожина.[17][18]

Кримінальні провадження

[ред. | ред. код]

Неправдиві повідомлення про злочини

[ред. | ред. код]

7 вересня 2023 року відкрито кримінальне провадження проти Кирила Яковця, як голови ГО «НОН-СТОП», слідчим відділом Голосіївського Головного управління Національної поліції за ч. 1 ст. 383 Кримінального кодексу України – «неправдиве повідомлення про злочин». Громадська організація працювала за схемою «активістів»-скамерів: публічні фейкові звинувачення у медіа, зокрема на своїх платформах у соціальних мережах, подача заяви про злочин до правоохоронного органу, відкриття кримінальної справи рішенням суду, терор проти жертви, вимагання відповідних умов шантажистів.[19]

Розголошення особистих даних родини бійця ЗСУ

[ред. | ред. код]

11 березня 2023 року Головним слідчим управління Національної поліції відкрито кримінальне провадження за статтею 114−1 ККУ — перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України. Військовий журналіст, службовець ЗСУ Сергій Дрозд зробив серію розслідувань, в яких викривав зв’язок голови ГО «НОН-СТОП» Кирила Яковця з представниками кримінальних та антиукраїнських сил, також військовий журналіст повідомив, що сам Яковец ухиляється від мобілізації. У відповідь на розслідування Яковець оприлюднив особисті дані родини військовослужбовця, яка мешкає у прифронтовій зоні, чим наразив на небезпеку родину військовослужбовця ЗСУ.[5]

Ухиляння від мобілізації та втеча в Іспанію

[ред. | ред. код]

Наприкінці 2023 року Кирило Яковець втік з України. За даними ветеранської організації «Вибачте, що живі», 26 грудня 2023 року Яковець на автомобілі разом зі своїм батьком-інвалідом перетнули пункт пропуску Малий Березний в напрямку Словаччини. Наступного дня батько голови ГО «НОН-СТОП» повернувся поїздом до українського міста Мукачева, Яковець з автомобілем – ні. Раніше Яковець називав себе єдиним працездатним опікуном свого батька-інваліда. У ветеранській організації зазначають, що під час подорожі до Іспанії Кирило Яковець зупинився у Празі – у будинку бізнесмена-колаборанта так званої "ДНР" Володимира Манукяна, адвокатом якого є Яковець. За даними джерел ветеранської організації, наразі Яковець живе в іспанській Валенсії, а час від часу його бачать у курортному містечку Бенідорм, яке знаходиться між Валенсією та Аліканте. Інформація, опублікована ГО «Вибачте, що живі», не була спростована Кирилом Яковцем.[20]

Пропагандистська робота проти мобілізації

[ред. | ред. код]

ГО «НОН-СТОП» з весни 2023 року активно займається пропагандою проти «незаконної» мобілізації. Організація проводить консультації для громадян, які хочуть ухилитися від армійської служби під час повномасштабної війни. На сторінках соцмереж ГО «НОН-СТОП» регулярно публікуються повідомлення заповнені про "незаконну мобілізацію" та «свавілля» ТЦК, маніпуляційні закиди про підвищення податків через брак коштів на армію, закликами "повідомляти про незаконну мобілізацію" та порадами, як її уникнути, а також відверто антиконституційними закликами про проведення виборів. За рік з квітня 2023 року до квітня 2024 року в соцмережах організації, яку очолював Кирило Яковець, опубліковано 229 постів про ТЦК.[21]

Публікації, що підтримують Яковця і критикують дії влади щодо нього, були опубліковані на різних ресурсах та телеграм-каналах. Зазначається, що деякі з цих каналів визнані Службою безпеки України як джерела, куруються російським Головним розвідувальним управлінням Росії (ГРУ)[22][23].

Виконання платних замовлень та публікацій фейків

[ред. | ред. код]

За даними розслідувань, ГО «НОН-СТОП», яку очолює Кирило Яковець займається медійними та юридичними атаками на комерційні структури, окремих осіб та державні установи в інтересах замовників (інших комерційних структур або окремих осіб) та процесуальним тролінгом.[24][25][26].

Були опубліковані скриншоти телефонної переписки Кирила  Яковця, в яких той висловлював готовність публікувати інформацію, що дискредитує третіх осіб за оплату у криптовалюті[24][27]. У переписці Яковець детально описав схему, за якою працює ГО «НОН-СТОП»: спочатку публікація із звинуваченнями на сторінках ГО у соціальних мережах, потім подача заяви про «злочин» і відкриття через суд кримінального провадження проти об’єкта атаки, запуск нових атакуючих публікацій із рекламним просуванням у соцмережах, отримання відповідей від правоохоронців, витягів з ЄРДР і монтаж підсумкового відео з дискредитацією об’єкта атаки[28][24].

Головну мету своєї діяльності Кирило Яковець сформулював так: «робити ситуацію максимально токсичною», «відкривати сотні кримінальних справ», «щоб всі боялися  від неї (жертви атаки) брати слухавку»[28][26][29].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "НОН-СТОП" (PDF). Процитовано 26 жовтня 2023.
  2. Відомий харківський активіст Яковець виявився адвокатом кримінального авторитета, — військовий журналіст. fakty.ua (укр.). Процитовано 2 липня 2024.
  3. Новий смотрящий над російськими в'язницями створить конкуренцію Пригожину. Інформатор UA (укр.). 26 листопада 2022. Процитовано 2 липня 2024.
  4. Кримінальний авторитет з Горлівки створюватиме нову ПВК з ув'язнених — ГУР. Процитовано 2 липня 2024.
  5. а б Злив особистих даних військовослужбовця ЗСУ: проти харківського активіста відкрито кримінальне провадження — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 6 червня 2024. Процитовано 2 липня 2024.
  6. Ухвала суду № 70825394, 04.12.2017, Апеляційний суд Харківської області. Процитовано 26 жовтня 2023.
  7. Рейтинговий список Харківська місцева прокуратура №2 Харківської області. khar.gp.gov.ua. Процитовано 26 жовтня 2023.
  8. а б Яковець Кирил Іванович голова громадської організації НОН-СТОП. genshtab.info (укр.). 10 жовтня 2023. Процитовано 26 жовтня 2023.
  9. Комендантова, Надія. Кирило Яковець – ухилянт: військові обурені діями харківського активіста з ГО "НОН-СТОП". Процитовано 26 жовтня 2023.
  10. Яковець Кирило Іванович | Єдиний Реєстр Адвокатів України. erau.unba.org.ua. Процитовано 26 жовтня 2023.
  11. УСПІХ. Процитовано YouControl.
  12. Зеленський зателефонував чиновнику з наради: “Пан Сиса? Ми тут Вас чекаємо”. www.ukrinform.ua (укр.). 17 липня 2019. Процитовано 2 липня 2024.
  13. Тенденційний провал антикорупційної вертикалі: засуджений ВАКСом на 5,5 років втік за кордон. Процитовано Censor.net.
  14. Його провокували на хабар: колишній чиновник Харківської ОДА програв апеляцію. 2day.kh.ua (укр.). Процитовано 2 липня 2024.
  15. Його провокували на хабар: колишній чиновник Харківської ОДА програв апеляцію. 2day.kh.ua (укр.). Процитовано 26 жовтня 2023.
  16. Федоркова, Тетяна (19 травня 2022). Ексдиректора департаменту Харківської ОДА засудили до 7 років ув'язнення. suspilne.media. Процитовано 26 жовтня 2023.
  17. Відомий харківський активіст Яковець виявився адвокатом кримінального авторитета, — військовий журналіст. fakty.ua (укр.). Процитовано 26 жовтня 2023.
  18. Нон-стоп ухилянти – ласкаво просимо до ЗСУ. Процитовано Censor.net.
  19. Робили фейкові повідомлення про злочин: проти експрокурора Кирила Яковця відкрито кримінальне провадження (ДОКУМЕНТ) — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 26 червня 2024. Процитовано 2 липня 2024.
  20. Харківський активіст Кирило Яковець виїхав до Іспанії, — ветеранська організація. ФОКУС (укр.). 12 червня 2024. Процитовано 2 липня 2024.
  21. Шарій на мінімалках: втеча "активіста" Яковця в Іспанію.
  22. Координируются Кремлем, сеют "зраду". СБУ призвала не читать 100 Telegram-каналов. LIGA (рос.). 2 липня 2024. Процитовано 26 жовтня 2023.
  23. Яковець Кирил Іванович голова громадської організації НОН-СТОП. genshtab.info (укр.). 10 жовтня 2023. Процитовано 2 липня 2024.
  24. а б в Цензор.НЕТ (26 жовтня 2023). Кирило Яковець: 500-доларовий дисидент з ГО НОН-СТОП (Сергій Дрозд). Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 2 липня 2024.
  25. Харьковского активиста Кирилла Яковца обвинили в публикации фейков за деньги, — расследование – Главное в Украине. glavnoe.in.ua (ru-RU) . 2 липня 2024. Процитовано 2 листопада 2023.
  26. а б Голова ГО "Нон-Стоп" ухиляється від мобілізації та не гребує "джинсою", - ЗМІ — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 26 жовтня 2023. Процитовано 2 липня 2024.
  27. Ухиляння від мобілізації та медіа-кілерство: військовий про активістів ГО Нон-Стоп – новини Харкова. www.depo.ua (укр.). Процитовано 2 липня 2024.
  28. а б Голова ГО "Нон-Стоп" ухиляється від мобілізації та не гребує "джинсою", - ЗМІ. Коментарі Україна (ua) . 2 липня 2024. Процитовано 2 листопада 2023.
  29. Харківського активіста Кирила Яковця звинуватили у публікації замовних матеріалів та ухилянні від мобілізації. Апостроф (укр.). Процитовано 2 липня 2024.