Як Джиртдан врятував дітей від страшного дева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марка Азербайджану 2010 року, присвячена казці

«Як Джиртдан врятував дітей від страшного дева»[1] (азерб. Necə Cırtdan uşaqları Divdən xilas etdi) — азербайджанська народна казка[2] про розумного хлопчика-підлітка, на ім'я Джиртдан (названий так за свій крихітний зріст, у перекладі з азербайджанського «джиртдан» — маленький), який зумів врятувати дітей, обхитрувавши дева-людожера. Казка належить до категорії чарівних казок з вигаданими міфічними героями.

Головний персонаж[ред. | ред. код]

Джиртдан — один з найпопулярніших позитивних героїв азербайджанських казок. Його відрізняє національна своєрідність, сміливість і кмітливість. Він може бути ледарем, що змушує сільських хлопчаків, які вирушають у ліс по дрова, нести його на своїх спинах, то, зустрівши в лісі Дева-велетня, — справжнім героєм. Зіткнувшись з небезпекою, Джиртдан виявляє мужність і відвагу, ставши найспритнішим і найсміливішим серед інших дітлахів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Маленький Джиртдан із сусідськими дітьми йде до лісу по хмиз. Дорогою назад вони губляться в темряві та, йдучи на вогник, натрапляють на будинок, в якому живе Дев. Чудовисько заманює дітей до себе з тим, щоб вночі з'їсти їх. Джиртдан, завдяки своїй кмітливості, рятує хлопців і вони безпечно повертаються додому[3].

Театральні постановки[ред. | ред. код]

За мотивами цієї казки в Бакинському ляльковому театрі ім. Шаїга в сезоні 1967—1968 років поставлено однойменну виставу. В її основі лежали сценарій і літературна обробка сюжету азербайджанського письменника і драматурга Мірмехді Сеїдзаде[az]. 1977 року театр зробив нове інсценування (автор сценарію — М. Аташ). У 1980 і 1981 роках одна за одною вийшли дві вистави за сценарієм Т. Агаєва — «Джиртдан» і «Нові пригоди Джиртдана». 2003 року театр відновив первісну постановку за сценарієм М. Сеїдзаде.

Екранізації[ред. | ред. код]

У 1981 і 1983 роках на кіностудії «Азербайджанфільм» випущено двосерійний мультфільм «Про Джиртдана-велетня» (режисер — Борис Алієв). Роль головного героя озвучила актриса Клара Рум'янова.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дом детской книги Детгиза (Р.С.Ф.С.Р.). Детская литература: библиография. — Государственное издательство детской литературы, 1961. — С. 400.
  2. Составитель Ханафи Зейналлы. Azərbaycan nağılları / под ред. Исрафила Аббаслы. — Баку : Şərq-Qərb, 2005. — Т. 1. — С. 296-298. — 359 с.
  3. Азербайджанские сказки: «Как Джиртдан увел детей от страшного дива»

Посилання[ред. | ред. код]